Novinky

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

Facebook Instagram

Vettel si zajezdí ve Williamsu

Vettel si zajezdí ve Williamsu

Starý vůz poháněný palivem budoucnosti?

Sebastian Vettel si v neděli okruh Silverstone vyzkouší také ve voze Williams FW14B z jeho soukromé sbírky, který v roce 1992 patřil Nigelu Mansellovi. Demonstrační jízda bude mít ekologické pozadí.

Vettel si vůz se známou "červenou pětkou" koupil v roce 2020, přičemž jiné šasi stejného modelu se rok předtím prodalo za 2.7 milionu britských liber. Jedná se o vůz z pera Adriana Neweyho poháněný motorem Renault. Německý závodník nyní kombinuje příjemné s užitečným. Vozy roku 1992 už nebyly jednoduché stroje, ani levné, obsahují mnoho elektronických pomocníků a jezdec tedy bude potřebovat profesionální pomoc, pokud na monopost nemá jen sedat prach v garáži. Zároveň bude propagovat palivo nevyrobené z ropy.

Byl to můj nápad. Je to můj vůz,“ řekl Vettel v Silverstonu, kde legendární britský vůz určitě potěší místní fanoušky na tribunách. „Myslím, že jsem ho koupil před čtyřmi lety. Také používám číslo pět a první titul jsem získal s červenou pětkou na monopostu, ačkoli byla malá a nenápadná. I v motokárách jsem často používal číslo 5, hodně to pro mě znamená. F1 jsem jako divák nejintenzivněji sledoval v 90. letech. A dostal jsem takový nápad, že 30 let poté, co zde tento vůz vyhrál VC Velké Británie, by se mělo něco podniknout.

V nádrži bude "uhlíkově neutrální palivo", ale více o jeho původu jsme se zatím nedozvěděli. Formule 1 má ambici přejít v budoucnosti na uměle vyráběná paliva, jako pro sport vhodnější alternativu k elektromotorům. Britská policie mezitím upozornila, že víkend může být narušen protestem aktivistů z Extinction Rebellion.

Vettel usedne do vozu jednoho z jeho dětských hrdinů. Foto: Williams

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Aston Martin