Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Chovanec v neděli začne jako předposlední

Chovanec v neděli začne jako předposlední

Propadne kvůli kolizi s týmovým kolegou

Zdeněk Chovanec sice obsadil v páteční kvalifikaci FIA F3 na Silverstone 28. místo, do nedělního hlavního závodu ale přesto vyrazí jako předposlední dvacátý devátý. Venezuelan s českými kořeny, který ovšem reprezentuje Portugalsko, totiž obdržel penalizaci tří míst. Důvodem je zavinění kolize s týmovým kolegou Lászlem Tóthem v sobotním sprintu, po které museli oba jezdci odstoupit.

Podle komisařů byl Chovanec příliš optimistický a existovala jenom nízká pravděpodobnost, že by svůj manévr na Tótha dokázal dotáhnout do úspěšného konce. K incidentu došlo v závěrečné šikaně složené ze zatáček 16 a 17.

Zdeněk Chovanec a László Tóth v sobotu nedojeli po vzájemné kolizi. Foto: Charouz Racing System

Chovanec sice obdržel třímístnou penalizaci, v praxi ale spadne dozadu jen o jedno místo. Před něj se posune pouze týmový kolega Tóth. Na poslední 30. pozici zůstane Pepe Martí. Pilot Camposu totiž v kvalifikaci nesplnil limit 107 % a muselo mu tak být uděleno povolení ke startu dodatečně. To automaticky znamená start z chvostu.

Potrestán byl ale také Rafael Villagómez. Mexičan stál na startu mimo svou pozici a za to ho komisaři "odměnili" pěti sekundami. Z původní 23. pozice se tedy propadl na 26. příčku. Oba tyto výsledky ovšem znamenají nulový bodový zisk.

Mimo své startovní sloty se nacházeli podle komisařů i Tóth s Chovancem. Také oni tedy obdrželi pětisekundový trest. Jelikož ale ani jeden do cíle nedojel, šlo pouze o symbolické penalizace.

Zdroj: FIA F3, úvodní foto: Charouz Racing System