Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Byla obviněna šestice sedící na trati

Byla obviněna šestice sedící na trati

Závod nepřerušila, ale ohrozila nevinné životy.

Po neúspěšném startu Velké ceny Velké Británie, který musel být kvůli masivní havárii opakován, jezdci informovali své závodní inženýry o lidech na trati. Již víme, že se jednalo o aktivisty protestující proti pokračování v těžbě a využívání ropy, kterým přerušení závodu havárií zkřížilo plány na přerušení závodu svou přítomností. Jako jeden z prvních o nich informoval Fernando Alonso, jenž mluvil o “fanoušcích na trati“.

Co tam ti lidé dělají?! Vidím diváky jít k trati,“ oznámil Carlos Sainz.

Lidé na trati, sedmá zatáčka,“ informoval Charles Leclerc.

Dejte mi vědět, jak je na tom Čou, dobře? A na trati jsou nějací lidé, tam kde zrovna jsem, to je nějaké divné,“ řekl Valtteri Bottas, jenž následně ještě svému inženýrovi potvrdil, že lidé skutečně stojí na trati.

Něco... Je tady asi pět lidí. Na trati. Myslím, že jdou... Nevím. Aha, oni si tam sedli,“ vyslechl si závodní inženýr Micka Schumachera.

Každý má právo vyjádřit svůj názor, ale nikdo nemá právo riskovat životy,“ zlobil se generální ředitel Formule 1, Stefano Domenicali. „Konání malé skupinky lidí bylo naprosto nezodpovědné a velmi nebezpečné. Děkujeme členům policejního sboru za skvěle odvedenou práci.

Desetitisíce se přišly bavit, sedm protestovat. Foto: Mercedes

Později se jezdci, mnozí také propagující boj proti globální změně klimatu, vyjádřili i před kamerami a nejeden měl pro protestující pochopení.

Nevěděl jsem, proti čemu chtějí protestovat, dozvěděl jsem se to až později. Jsem velmi rád, že jsou zde lidé bojující za naši planetu, potřebujeme více takových,“ překvapil Lewis Hamilton, ale ještě dodal, že schvaluje jejich protest, ale ne zvolenou metodu.

Já jsem si myslel, že červené vlajky způsobili oni,“ řekl Carlos Sainz. „Když jsem vyjel z páté zatáčky, viděl jsem lidi běžící mi naproti. Lidé mají mít právo protestovat proti čemu chtějí, ale skočit na trať před vozy F1 není nejlepší způsob. Riskovali své životy i životy nás jezdců.

Jsem přesvědčen, že ti lidé nejednali z frustrace, ale ze zoufalství,“ nechal se slyšet Sebastian Vettel. „Mají mé sympatie, sdílím jejich strach, jako asi každý, kdo už pochopil rozsah problému, který se na nás valí. Avšak já vidím i opačnou stranu. Maršálové se snažili tyto lidi zastavit. Jejich životy, jakož i životy maršálů a jezdců byly v ohrožení.

Policie zadržela sedm protestujících, šest z nich bylo obviněno ze spolčování za účelem dělat výtržnosti, jeden byl propuštěn bez obvinění. Bylo konkretizováno, že se jednalo o skupinu Just Stop Oil. Obviněni jsou ve věku od 21 po 46 let, jeden z nich bez trvalého bydliště, ostatní z různých míst v Anglii.

Zdroj: Motorsport, RaceFans, úvodní foto: Red Bull