Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Hamilton přichází o spojence

Hamilton přichází o spojence

O Vettelovi všichni jen v dobrém.

Čtyřnásobný šampion těsně před letní přestávkou oznámil, že příští rok už ve F1 závodit nebude. Už 35letý závodník měl na závodních okruzích i kontroverzní momenty, ale v Maďarsku se mu z úst ostatních jezdců dostalo pouze slov uznání a respektu. O dva roky starší sedminásobný šampion dokonce mluví o ztrátě spojence.

Tušil jsem, že se to asi blíží. Byly náznaky, přestože realizace může být překvapivá,“ řekl Lewis Hamilton. „Samozřejmě je mi líto, že už končí. Ani jsem se nikdy pořádně nezamyslel, čím vším jsme si za ta léta prošli. Jezdec se v našem sportu někdy může cítit osaměle a on je jedním z mála, kteří mi pomáhají se takových pocitů zbavit.

Nikdy jsem nezapomněl, že se mě zastal v Magny-Cours 2007 (pravděpodobně myšleno 2008, pozn. red.). Už tehdy jsem věděl, že bude jedním z velkých lidí v našem sportu. Potom přišly i jeho úspěchy, vnímal jsem, jak myslí více na druhé než na sebe a jak stojí za tím, čemu věří. Když se bude mluvit o legendách našeho sportu, ačkoli takové výrazy nemám rád, ale on musí být mezi nimi, protože prostě patří k velikánům. Potřebovali bychom více lidí jako je on. Ale jsem si jist, že po ukončení kariéry bude pokračovat ve svých aktivitách, ve skvělých věcech. A doufám, že zůstaneme přáteli.

Charles Leclerc dal jako příklad textovou zprávu, kterou od něj dostal minulou neděli. Bývalý týmový kolega si našel čas, aby ho podpořil v těžkých chvílích po vypadnutí ze závodu kvůli jezdecké chybě.

Bude divné, nemít Seba v padoku. Jako jezdec jsem se od něj hodně naučil a jako kolega byl vždy velmi přívětivý. Bude mi chybět, ale nepochybuji, že bude mít v životě jiné věci, které ho budou dělat šťastným.

Dosáhl tak mnoho. Je pochopitelné, že už chce dělat něco jiného,“ řekl úřadující šampion, Max Verstappen. „Měl úžasnou kariéru, vyhrál spoustu závodů a spoustu mistrovských titulů. Je skvělým reprezentantem našeho sportu. Vidět ho odcházet... Není to velkým překvapením. Nikdo z nás nemládne, takže každý jednoho dne skončí. Fanouškům je to vždycky líto, teď hlavně Sebovým fanouškům. Ale muselo to přijít. Měli bychom se těšit spolu s ním, že bude mít více času na rodinu. Takový je život jezdce F1. Část života dře, aby byl úspěšný. A poté přijde část života, když si může užívat. Teď už tedy nastal čas, aby si užíval života.

Vettel na vrcholu. Píše se rok 2013 a právě získal čtvrtý titul mistra světa. Foto: Red Bull

A novináři chtěli slyšet něco i od Fernanda Alonsa, jenž býval Vettelovým soupeřem a který je nejstarším závodníkem v poli, ačkoli vůči Hamiltonovi a Vettelovi má výhodu, že se nedávno dal dvouletou pauzu.

S Lewisem a Sebastianem mám tady nejvíce vzpomínek. Samozřejmě, speciální místo budu mít vždy vyhrazené pro Michaela, protože proti němu jsem vybojoval titul a zároveň to byl on, koho jsem jako náctiletý obdivoval v televizi. Takže tady byl Michael a pak my s Lewisem a Sebem. Bude nám moc chybět.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Aston Martin