Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Čínští sponzoři si dávají načas

Čínští sponzoři si dávají načas

Místo Čoua může závodit Pourchaire.

Frédéric Vasseur byl před sezonou nadšen zájmem čínských sponzorů o jeho tým Alfa Romeo, když si z F2 vzal Kuan-jü Čoua. Podle množství superlativů se měl čínský kapitál bez problémů postarat, aby Alfa Romeo dosáhla na rozpočtový strop. Avšak polovina sezony je pryč a Alfa má pouze dva větší sponzory z Číny, zatímco Čou má na bodovém kontě pouhých 5 bodů.

Jde to těžko,“ řekl Vasseur o lovení firem z Číny, která kvůli pandemii zrušila svou velkou cenu již třetí rok po sobě. „Podepsali jsme se SenseTime (1. července) a s AMX již dříve (oznámeno již v únoru). To jsou naši hlavní dva sponzoři z Číny. Asi to chce více času. Když bude Čou častěji na bodech, tak se sponzoři začnou více zajímat. Věříme tomu, protože máme tunu kontaktů. Ale jde to pomalu.

Jde to tak pomalu, že by se to nemuselo do konce sezony ani stihnout pořádně rozběhnout. Trochu to vypadá, že Vasseur chtěl na začátku roku řečmi o ubývajícím místě na voze vyprovokovat velké čínské firmy k ukvapeným krokům, ale nevyšlo mu to. A Čou má smlouvu pouze do konce sezony.

Ještě jsem nemluvil s žádným týmem,“ řekl Čou ohledně možného přestupu. „V Alfě jsem si už docela dobře zvykl. Na začátku sezony jsem se strachoval o budoucnost, ale přešlo mě to. Myslím, že rychlost jsem už ukázal a teď je na řadě konzistentnost. Určitě budu mít na čem pracovat až do konce roku. Nedělám si starosti, ačkoli Spa by už možná bylo vhodným místem pro rozhovor s týmem o budoucnosti. Ale každým odjetým závodem jsem lepší a lepší, takže nevidím důvod, proč bych neměl zůstat.

 Vasseur predikoval, že vůz bude obsypán sponzory z Číny. Foto: Alfa Romeo

Už loni se proslýchalo, že Vasseurovým favoritem je mladičký odchovanec Alfy, Francouz Théo Pourchaire. Loni však slavil pouze 17. narozeniny a ve F2 za celý rok vyhrál dva závody. K vítězství ve Francouzské F4 v roce 2019 a druhému místu ve F3 v roce 2020 (za Oscarem Piastrim) na konci roku přidal pouze páté místo ve F2, ačkoli i to je v jeho věku ohromný úspěch. Letos je už ale zletilý a je jedním ze dvou favoritů na zisk titulu šampiona F2. Ale i pokud titul nezíská, příští rok tam už závodit nehodlá.

Tohle je moje poslední sezona ve F2, to je jisté,“ řekl Pourchaire. „Jestli nebudu ve F1, tak nevím kde. Ještě jsem to se svými lidmi neřešil, ale asi budeme mít několik možností.

Pokud Alfa zaváhá, mohl by jí Pourchaira vyfouknout tým Alpine. Francouzská automobilka zrovna, zdá se, přišla o Piastriho a po odchodu Fernanda Alonsa do Aston Martinu bude mít volnou sedačku, do které může ale také nemusí zapasovat Daniel Ricciardo.

Zdroj: Motorsport, France Racing, úvodní foto: Alfa Romeo