Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Ricciardo souhlasil s ukončením smlouvy

Ricciardo souhlasil s ukončením smlouvy

Z McLarenu odejde na konci roku.

Daniel Ricciardo a tým McLaren se už dohodli na předčasném ukončení smlouvy a jejich cesty se rozejdou na konci letošního roku.

Ricciardo již loni nenaplnil očekávání a nechal vyniknout kvality mladšího týmového kolegy, Landa Norrise. Australan tvrdil, že mu prostě nesedl vůz, a tak se čekalo na začátek letošní sezony se zcela novým vozem. Bohužel, Ricciardova konkurenceschopnost se nezlepšila a poměr bodů 76:19 mluví i sám za sebe. McLaren proto již několik týdnů před letní přestávkou spustil proces předčasné výměny jezdce.

Do Wokingu by měl přijít Oscar Piastri, úřadující šampion F2, kterého McLaren ukradl z Alpinu, což ještě může mít soudní dohru. Dohru nebude mít předčasné ukončení Ricciardova tříletého kontraktu, jelikož se podařilo dospět k dohodě. Podle nepotvrzených informací dostane Ricciardo příští rok od McLarenu celý svůj plat, jak ho měl domluvený, a to dokonce nezávisle na tom, zda si nalezne místo v jiném týmu F1.

Víme, koho budeme mít v týmu příští rok a chystáme oficiální oznámení. Potřebujeme se ale soustředit na tento víkend a na zbytek sezony, na závodění, takže jsme cítili, že je třeba učinit oznámení teď,“ řekl ředitel McLarenu, Zak Brown.

"Musíme si přiznat, že jsme to spolu nedokázali," řekl Andreas Seidl, šéf týmu. „A to navzdory ohromnému úsilí z Danielovy strany i ze strany týmu. Samozřejmě to skončilo úplně jinak, než jsme si přáli. Teď už se alespoň budeme moci soustředit pouze na zbývajících devět závodů. Pro Daniela platí totéž. Jsme v těsném souboji s týmem Alpine a rozhodně se chceme vrátit na čtvrté místo Poháru konstruktérů.

Ricciardo je v zajímavé situaci, protože jeho budoucím zaměstnavatelem by mohl být právě tým Alpine, který po Piastriho náhlém odchodu nemá náhradu za Fernanda Alonsa, jenž tak nečekaně oznámil odchod do Aston Martinu. Pokud by se mu podařilo vrátit do formy, mohl by McLarenu pomoci na čtvrté místo, ale svého budoucího zaměstnavatele by tím obral o miliony dolarů.

Ricciardo bude potřebovat alespoň pár dobrých výsledků, aby se začal opět usmívat. Foto: McLaren

Po jednom volném závodním kokpitu mají ještě týmy Alfa Romeo, Haas, Williams a AlphaTauri, přičemž ale pro návrat do juniorského AlphaTauri je Ricciardo příliš starý. Ani jeden z menších týmů nebude splňovat Ricciardovy představy, nicméně plat už má vyřešený a potřebuje pouze zůstat na očích a napravit si renomé.

Považuji za privilegium, že jsem dva roky mohl být členem rodiny McLaren Racingu, avšak po měsících diskusí se Zakem a Andreasem jsme se rozhodli ukončit můj kontrakt předčasně,“ řekl Ricciardo. „Shodli jsme se v názoru, že bude nejlepší, když si po skončení sezony každý půjde vlastní cestou. Brzy oznámím své plány, ale bez ohledu na to, co přinese další kapitola mé kariéry, nebudu litovat a budu hrdý na naše společné úsilí s McLarenem, a hlavně na naše vítězství loni v Monze.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren