Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Dvojitý bronz Buggyry na Silverstone Classic

Dvojitý bronz Buggyry na Silverstone Classic

V GT4 vystoupali na pódium Vršecký i Kolocová

Vystoupení stáje Buggyra na okruhu Silverstone v rámci podniku s názvem Silverstone Classic skončilo dvěma pódiovými výsledky. Stáj obsadila v obou závodech kategorie Masters GT4 Classic Challenge třetí místo. Zatímco v sobotu se o něj postaral David Vršecký, v neděli si dojela pro pohár jeho parťačka Aliyyah Kolocová.

Potenciál pro zisk pódiového umístění ukázala dvojice Buggyry již v páteční kvalifikaci. Zatímco Vršecký v ní zajel třetí čas, Kolocová skončila čtvrtá. Po startu sobotního závodu se navíc Vršecký dostal dokonce na druhé místo před Ginettu G56 Freddieho Tomlinsona. Zde ale dlouho nepobyl.

"Povedl se mi dobrý start. Chtěl jsem zkřížit cestu Ginettě na druhém místě, abychom se před ni s Aliyyah dostali. Povedlo se mi to v první i druhé zatáčce, ale tu další jsem si špatně nadjel a propadl se zpátky na třetí pozici," popisuje Vršecký, co se dělo v úvodních momentech závodu.

Tomlinson se sice českému závodníkovi začal brzy po předjetí vzdalovat a šance na stříbrný výsledek se postupně rozplynuly, i přesto se ale dvojnásobný mistr Evropy v závodech tahačů na stupně vítězů podíval. Svůj Mercedes AMG totiž dovezl do cíle na třetí příčce s náskokem třinácti sekund. Na cestě za bronzem ho nezastavily ani potíže se zadními pneumatikami.

"Musel jsem trošičku zvolnit. Z výsledku jsem ale nadšený. Být na stupních vítězů na takovém okruhu je pro mě velká čest,"
dodal šestačtyřicetiletý matador, který stejně jako Kolocová závodil na Silverstone poprvé v životě.

Sobota přinesla pódium Davidu Vršeckému. Foto: Buggyra Racing


Právě Aliyyah Kolocová dorazila do cíle na čtvrté pozici. Na tomto místě strávila téměř celý závod s výjimkou prvních tří zatáček, kdy před ní jel Stephen Walton. Ten se ale ve čtvrté zatáčce roztočil.

I v nedělním závodě to zpočátku vypadalo na Vršeckého pódium. Po startu totiž udržel třetí místo, zatímco Kolocová se opět propadla na pátou příčku za Davida Fostera s McLarenem 570S. Před něj se ale ve třetím kole vrátila a když vyjel na dráhu zpomalovací vůz kvůli nehodě Dannyho Henreye a odstavenému vozu Chrise Murphyho, mohla se dotáhnout i na Vršeckého. Ten od ní po restartu sice opět poodjel, v závěru se ale na něj Aliyyah začala znovu dotahovat a v posledním kole mu nakonec třetí příčku sebrala.

"Byl to zajímavější závod než v sobotu. První tři kola jsem bojovala s McLarenem. V prvním kole mě předjel a měli jsme malý kontakt. Mně se ho ale podařilo zpátky předjet a pak na trať vyjel zpomalovací vůz. V závěrečném kole jsem dohnala Davida a předjela ho. Bylo z toho tedy nakonec třetí místo. Jsem moc šťastná, že jsem se dostala na stupně vítězů," neskrývala Kolocová radost po dojezdu.

Vršeckého o další bednu připravily opotřebené pneumatiky: "Od začátku jsem tlačil, co to šlo. Ale ke konci se mi přehřály gumy, takže jsem měl problém vůbec udržet auto na trati. V předposlední zatáčce jsem byl trošku delší. Aliyyah na nic nečekala a sekla to okamžitě přede mě," přiznal.
Aliyyah Kolocová získala pohár v neděli. Foto: Buggyra Racing
 
V obou závodech dojeli na prvních dvou příčkách Seb Hopkins s Freddiem Tomlinsonem. Zatímco v sobotu suverénně triumfoval Hopkins a Tomlinson se musel spokojit se druhou příčkou, v neděli vystoupal na nejvyšší stupeň Tomlinson. Tentokrát šlo ovšem o mnohem vyrovnanější bitvu. Hopkins totiž na svého krajana dotíral po celý závod.

Součástí Silverstone Classic byly mimo jiné i závody historických sportovních, cestovních i formulových vozů. Na okruhu se ukázaly i některé monoposty z historie F1. Například Mike Cantillon vyhrál oba závody Trofeje Franka Williamse s vozem Williams FW07C, se kterým v roce 1981 závodil Carlos Reutemann. V seriálu HGPCA zase zaznamenal dva triumfy Will Nuthall s vozem McLaren Cooper T53 z roku 1960, v němž závodil Bruce McLaren.

Výsledky prvního závodu Masters GT4 Classic Silverstone Challenge: 1. Seb Hopkins (Velká Británie, Porsche 718 Cayman GT4 RS CS) 14 kol, 2. Freddie Tomlinson (Velká Británie, Ginetta G56 GT4) +7,311, 3. David Vršecký (Česká republika, Mercedes AMG GT4) +17,947... 4. Aliyyah Kolocová (Spojené arabské emiráty, Mercedes AMG GT4) +30,955.

Výsledky druhého závodu Masters GT4 Classic Silverstone Challenge:
1. Freddie Tomlinson (Velká Británie, Ginetta G56 GT4) 13 kol, 2. Seb Hopkins (Velká Británie, Porsche 718 Cayman GT4 RS CS) +1,545, 3. Aliyyah Kolocová (Spojené arabské emiráty, Mercedes AMG GT4) +13,588... 4. David Vršecký (Česká republika, Mercedes AMG GT4) +14,392.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Buggyra Racing