Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen vidí jednoho reálného soupeře

Verstappen vidí jednoho reálného soupeře

Skutečný boj očekává pouze od Leclerca.

Až devět z dvaceti jezdců přišlo v Itálii o svou kvalifikační pozici z důvodu udělení trestu. Max Verstappen, Esteban Ocon, Sergio Pérez, Valtteri Bottas, Kevin Magnussen a Mick Schumacher kvůli výměně části nebo částí pohonné jednotky. Lewis Hamilton a Carlos Sainz dostali tvrdší trest kvůli výměně celé pohonné jednotky. Júki Cunoda dostal trest za výměnu pohonné jednotky, tři místa ztratil kvůli ignorování žlutých vlajek, a ještě dostal trest ztráty deseti míst na startu za sesbírání pěti důtek.

Startovní rošt tak bude vypadat podstatně jinak než výsledek kvalifikace. Verstappen obsadil druhé místo a bude startovat ze sedmého. S novým motorem má ale na dlouhých rovinkách okruhu Monza dobrou šanci rychle se dostat až za zadní křídlo Charlese Leclerca.

Ve srovnání s některými jinými vozy máme velmi dobrou maximální rychlost. Asi jen Ferrari je na rovinkách o trochu rychlejší než my,“ domnívá se Verstappen, který může Leclerca udolat díky DRS a lepší práci s pneumatikami nebo v boxech. „Očekávám, že se probojuji skrze pomalejší vozy až za Charlese, se kterým to bude boj. Dobré je, že náš vůz je stabilnější v zatáčkách. Dali jsme si více přítlaku a jsem s tím spokojen. V pátek jsem trénoval dlouhé stinty a byly dobré. Pokud se rychle dostanu před ostatní vozy, tak budu mít dobrou šanci.

Rychlostně je na souboj s Verstappenem připraven pouze Leclerc, ale Nizozemec může narazit i na DRS vláček. Foto: Red Bull

Čtvrtý Pérez měl padnout na čtrnáctou pozici, ale penalizační matematika mu přidělila třináctou.

Máme dobrou závodní rychlost, takže je dobrá šance, že se vrátím na přední pozice,“ věří mexický závodník. „Věděli jsme, že tady Ferrari bude rychlé, takže výsledek kvalifikace není velkým překvapením. „DRS vláček může být velkým problémem. Na pár kol se zaseknete a pokazí vám to závod. Předjíždění může být náročné, ale s dobrou strategií a dobrým využitím rychlostní převahy bude možné dostat se dopředu.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull