Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Albona museli v nemocnici intubovat

Albona museli v nemocnici intubovat

De Vries vytěžil ze své šance téměř maximum.

Alexander Albon nemohl nastoupit do Velké ceny Itálie a ukázalo se, že z velmi vážného důvodu. Se zánětem slepého střeva nejsou žerty, což pocítil i závodník F1, kterému po operaci selhala dýchací soustava a jednu noc pak strávil na jednotce intenzivní péče. K zástavě dýchání došlo kvůli pooperačním anesteziologickým komplikacím a Thajec musel být intubován. Problémy naštěstí zmizely přes noc, Albon už od rána dalšího dne dýchal bez pomoci a na začátku tohoto týdne byl propuštěn do domácí péče. Tým Williams očekává, že příští týden nastoupí do Velké ceny Singapuru.

Velké neštěstí pro jednoho bylo velkým štěstím pro jiného. V médiích se nyní velmi často skloňuje jméno jeho náhradníka, Nycka de Vriese. Již 27letý jezdec se v roce 2019 stal šampionem F2, ale štěstí mu tehdy nedopřálo šanci ve F1 a od té doby se soustředil hlavně na Formuli E, kde se stal šampionem v roce 2021.

A minulý víkend získal dva mistrovské body za Williams, ve své první velké ceně, v cizím voze a v sobotu i v neděli byl jasně lepší než Nicholas Latifi. V pátek ještě De Vries absolvoval první trénink s týmem Aston Martin, druhý vynechal a o nastoupení do třetího tréninku místo Albona se prý dozvěděl při pití kávy v Paddock klubu 90 minut před jeho začátkem.

Když jezdec dostane šanci posadit se do vozu F1, vždy je to jako pracovní pohovor. Příležitosti se je třeba chopit, ale rozumně, aby to člověk zase nepřehnal. Jsem rád, že to dobře dopadlo. Získali jsme body a byli rychlí. To mi už nikdo nevezme,“ řekl nizozemský závodník.

Šéf Mercedesu, pod kterého křídla De Vries patří, poukázal na to, že na první pokus porazil podstatně zkušenějšího týmového kolegu. To si Latifi za rámeček nedá.

Niki by dal před ním čepici dolů!“ prohlásil Toto Wolff o bývalém kolegovi, Nikim Laudovi.

A to se jezdec od vzrušení ani nevyspal.

Spal jsem špatně. Můj mozek střídal vzrušení s nervozitou. Raději jsem se ráno ani nepodíval na data z monitoringu spánku, protože vím, že jsem byl téměř celou noc vzhůru.

Jeden víkend a z De Vriese je malá hvězda. Foto: Williams

Malou kaňkou na jeho nedělním výkonu je napomenutí ze strany FIA za zbrklost za safetycarem. Nezkušený jezdec si neuhlídal tempo a následně ve snaze vyhnout se trestu náhle téměř zastavil. Omlouvá ho nedokonalá znalost volantu Williamsu, jakož i to, že ho závodní inženýr neupozornil, protože zrovna přes vysílačku řešili problémy s brzdami. Brzdy a neznalost volantu byly i za chybkou v kvalifikaci, bez které by možná startoval ještě výše a v závodě bránil ještě lepší pozici. De Vries nechtěně před zatáčkou pozměnil rozložení brzdné síly.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Williams