Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Ricciardo nenastoupí do sezony 2023

Ricciardo nenastoupí do sezony 2023

Vítěz osmi velkých cen si nenašel místo.

Necelé dva roky v McLarenu vedle Landa Norrise devalvovaly cenu Daniela Ricciarda natolik, že si nedokázal najít vhodné místo v jiném týmu a už otevřeně přiznal, že ho příští rok nebudeme vidět závodit ve F1. Nemusí to nutně znamenat, že jsi nebyl schopen najít žádné místo, ale určitě si nenašel místo v týmu, který by mu vyhovoval.

Poslední dvě místa nerezervovaná na rok 2023 jsou v týmech Haas a Williams. Nevíme, jestli o ně Ricciardo měl nebo neměl zájem, ale místo v Haasu nejspíše může obsadit pouze jezdec s podporou Ferrari a Williams je letos beznadějně nejslabším týmem, což by Ricciardovi nedávalo zrovna skvělé vyhlídky na rok 2023. Do víkendu VC Japonska bylo volné místo v týmu Alpine a Australan nejspíše čekal, zda se Francouzům skutečně podaří získat Pierra Gaslyho z AlphaTauri, kam by se už Ricciardo také nevrátil, ani kdyby to místo neobsadil Nyck de Vries.

"Věděl jsem, že jednají o Gaslym," řekl třiatřicetiletý závodník. „Věděl jsem, že o něj mají velký zájem. Dá se říct, že jsem byl na zprávu připraven. Snažili jsme se ještě něco vymyslet, ale teď už je realita taková, že v roce 2023 nebudu v poli F1. Veškerou energii přesměrujeme na získání místa pro rok 2024. Myslím, že to nám dává lepší šance.

Pro Ricciarda by teď asi bylo nejlepší stát se třetím jezdcem špičkového týmu. Spekuluje se o týmu Mercedes, kde by Ricciardo mohl doufat, že Hamilton nepodepíše smlouvu na rok 2024. Nebo podepíše, ale získá osmý titul a ukončí kariéru. Red Bull a Ferrari mají oba jezdce zasmluvněné i na sezonu 2024.

Po překvapivém přestupu z Red Bullu do Renaultu a překvapivě rychlém útěku z Renaultu do McLarenu teď Ricciardo překvapivě zůstal bez místa. Foto: Red Bull

Williams mezitím oznámil, že o jméně nového týmového kolegy Alexandra Albona rozhodne až po skončení sezony. Stává se veřejným tajemstvím, že čeká, zda jeho junior, Američan Logan Sargeant, bude mít po skončení sezony F2 nárok požádat FIA o superlicenci.

O místo v Haasu údajně bojují tři jezdci s podporou Ferrari. Mick Schumacher jedná o udržení si podpory Ferrari, což by bylo nejspíše spojeno s udržením si místa v Haasu, kde ale údajně jeho měkká povaha narazila na tvrdou náturu šéfa Güntera Steinera. Z pohledu hledání budoucí hvězdy Ferrari by dávalo smysl dát šanci Robertu Švarcmanovi, jehož jezdecké schopnosti by mohly zakrnět, kdyby i příští rok dělal pouze testovače Scuderie. Ital Antonio Giovinazzi by zase dával smysl, je-li ve hře spojení Haasu s automobilkou Alfa Romeo.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: McLaren