Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappena výsledek kvalifikace nezajímal

Verstappena výsledek kvalifikace nezajímal

Celý Red Bull myslel pouze na Mateschitze.

Tým Red Bull má za sebou smutnou kvalifikaci a ani čerstvý staronový šampion se prý na ni nedokázal soustředit. Vše zastínila smrt Dietricha Mateschitze, který společnost Red Bull spoluzakládal, vedl ji a byl i v čele jejího průniku do motorsportu.

Je to těžké, když vám na výsledku vlastně ani nezáleží. Všichni dnes více mysleli na tu smutnou zprávu, na to, co to znamená pro každého z nás. Pro tým, který vybudoval, pro samotný Red Bull, pro mě. Bez dvou týmů Red Bullu bych zde dnes neseděl. Nedovedete si ani představit, jak je to teď pro náš tým těžké. Jsem rád, že jsem se s ním setkal před pár týdny, že jsme spolu strávili trochu času. Ale je to velmi těžký den,“ řekl Verstappen, který nakonec v kvalifikaci obsadil třetí místo, ale po započtení trestu pro Leclerca se posunul na druhé za Carlose Sainze.

Dietrich Mateschitz skonal 22. října ve věku 78 let po dlouhé nemoci. Rakušan dovedl svou společnost do F1 poprvé v roce 1995, kdy se stala titulárním sponzorem týmu Sauber. Je známo, že s Peterem Sauberem se rozkmotřili kvůli Kimimu Räikkönenovi, kterého talent rozeznal Sauber, ale Mateschitz chtěl závodní sedačku pro Enriqua Bernoldiho. V té době, v roce 2001, už Red Bull vlastnil nemalý podíl v týmu. Místo konce to však byl nový začátek. V roce 2004 Red Bull koupil tým Jaguar, když to Ford ve F1 zabalil. Ve spolupráci s Helmutem Markem Mateschitz do svého týmu získal Davida Coultharda, Marka Webbera, Christiana Hornera i Adriana Neweyho.

Již v roce 2002 spolu s Gerhardem Bergerem odkoupili Minardi a přejmenovali ho na Toro Rosso, dnešní AlphaTauri, kde je již Red Bull také stoprocentním vlastníkem. Kromě toho Mateschitz stál za vznikem Red Bull Junior Teamu, programu pro mladé talentované závodníky směřující do F1. Rovněž vrátil svému rodnému Rakousku velkou cenu, kterou přivedl na okruh Red Bull Ring. A nedávno odsouhlasil velkou investici do vytvoření továrny na pohonné jednotky F1.

Jako majitel týmu se radoval ze čtyř mistrovských titulů Sebastiana Vettela, dvou Maxe Verstappena a čtyř vítězství RBR v Poháru konstruktérů. Velká cena Rakouska se na Red Bull Ringu jela už devětkrát, dvakrát se jela VC Štýrska. Red Bull Junior Team přivedl do F1 Sebastiana Vettela, Daniela Ricciarda, Alexandra Albona, Maxe Verstappena, Pierra Gaslyho, Carlose Sainze, Júkiho Cunodu a další talentované závodníky.

Včerejšek pro Red Bull nebyl o kvalifikaci na VC USA. Foto: Red Bull

Zdroj: RaceFans, úvodní foto: Red Bull