Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Gaslymu hrozí vyloučení ze závodu

Gaslymu hrozí vyloučení ze závodu

Bude po letech prvním potrestaným?

O systému trestných bodů pro závodníky F1 se od jeho zavedení v roce 2014 již hodně řeklo a napsalo, ale ve skutečnosti pravidlo o nuceném vynechání závodu nikdy nebylo použito. Ale ještě nikdy k potrestání nebyl nikdo tak blízko, jako je nyní Pierre Gasly. Být prvním takto potrestaným závodníkem, zatímco v poli jsou podstatně kritizovanější jezdci, například Lance Stroll nebo Nicholas Latifi, by jezdci značně pošramotilo pověst.

Jezdec musí vynechat nejbližší velkou cenu, pokud během 12 měsíců nasbírá 12 a více trestných bodů. Udělený trestní bod se vždy vymaže přesně dvanáct měsíců po jeho udělení. Jezdec týmu AlphaTauri, přestupující do Alpinu, jich má aktuálně 10 a jeho velkým problémem je, že první se mu vymažou až 22. května 2023. Do té doby zbývají dva víkendy velkých cen sezony 2022 a sedm sezony 2023.

Gasly si z Mexika odvezl nula bodů do šapionátu a jeden bod na seznam trestných. Foto: AlphaTauri

Přitom až donedávna na tom 26letý závodník nebyl s trestními body nijak výjimečně špatně. Před VC Japonska jich měl sedm, ale věděl, že dva mu budou zmazány v pondělí po závodu. V Suzuce mu však byly uděleny dva nové za příliš rychlou jízdu pod červenou vlajkou a hned v USA dostal další dva za nedodržení předepsaného maximálního odstupu během jízdy za safetycarem. Přestože jsou to provinění vůči bezpečnosti, Gaslymu se hrozba vynechání závodu a zahanbení neviděla a v pátek v Mexiku prý FIA přesvědčil, aby se začala zamýšlet nad méně přísnou verzí pravidla. Na chvíli poté v neděli ztratil řeč, když byl upozorněn, že za získání trvalé výhody mimo trať vůči Lance Strollovi mu byl kromě časové penalizace udělen i desátý trestný bod.

Stačí jedno větší provinění, nebo dvě vcelku malá a Gasly nebude vpuštěn do kokpitu. Měla by FIA změnit pravidlo nyní, když velmi reálně hrozí jeho první použití v praxi? Na jedné straně by to bylo k smíchu. Na druhé straně, pravidlo není nijak oblíbené mezi fanoušky, zvláště potrestá diváky na tribunách velké ceny, které se Gasly nebude smět zúčastnit a v neposlední řadě bylo jeho zavedení součástí kampaně na propagaci bezpečnosti na cestách ještě bývalého prezidenta FIA, Jeana Todta. Nový může říct, že s ním nikdy nesouhlasil.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: AlphaTauri