Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Kdy se Leclerc vzdal naděje na titul?

Kdy se Leclerc vzdal naděje na titul?

V létě ještě věřil v možný zvrat.

Charles Leclerc měl velmi dobrý vstup do sezony, vyhrál dva ze tří prvních závodů. Potom přišly těžší chvíle, přišel o vedení v šampionátu a Max Verstappen se mu začal vzdalovat. Pesimisté říkali, že titul je ztracen už po VC Francie, ze které Leclerc odstoupil po jezdecké chybě a jezdec Red Bullu si připsal 25 bodů. Mnozí tifosi přestali věřit po Maďarsku, kde Nizozemec vyhrál navzdory zpackané kvalifikaci a Ferrari bylo poraženo také Mercedesem. I velcí optimisté nejspíš uznali, že boj o titul už skončil, když Leclerc i přes start z pole position v Monze stál až na druhém stupínku stupňů vítězů, protože na nejvyšším byl opět Verstappen. Ale kdy ztratil naději samotný Leclerc?

Mnozí si mohou myslet, že to bylo po VC Francie, ale pro mě osobně bylo zlomové Spa,“ prozradil Leclerc. „O letní přestávce jsem ještě věřil, že se můžeme udržet v boji až do samého konce sezony. Avšak nadešel víkend VC Belgie a tam byl Red Bull poprvé skutečně dominantní z pohledu rychlosti. Po tom víkendu jsem si uvědomil, že udržet si alespoň naději je už velmi těžké.

Ferrari nevyšel dva roky připravovaný útok na titul. Alespoň je ale v dost dobré pozici k tomu, aby nikdo nepochyboval o jeho šanci v roce 2023.

Já si myslím, že klíčovými oblastmi byly práce s pneumatikami, komunikace, strategie a spolehlivost, která byla problémem v první polovině sezony. Věřím, že jsme už zlepšili i komunikaci a strategii, hlavně v posledních pár závodech tým odvedl skvělou práci, ale není to tak vidět, protože správná rozhodnutí na sebe nikdy nestrhnou tolik pozornosti jako chyby. Musíme ještě zlepšit práci s pneumatikami, tam za Red Bullem evidentně zaostáváme. Hlavně za specifických podmínek, jaké byly kupříkladu v Suzuce.

Red Bull v létě zlepšil vůz a Ferrari se po přestávce vzbudilo do tvrdé reality. Foto: Ferrari

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Ferrari