Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Russell ovládl sprint, Mercedes si vyjel řadu

Russell ovládl sprint, Mercedes si vyjel řadu

VC São Paula – sprint

Sprint na Velkou cenu São Paula přinesl první letošní vítězství Mercedesu v přímém souboji s konkurencí. Triumfoval totiž Russell. Druhý dojel Sainz a třetí Hamilton. Díky pětimístné penalizaci Sainze za výměnu motoru ale zítra obsadí Mercedes kompletní první řadu. Až čtvrtý skončil Verstappen. Nizozemci se nevyplatila volba střední směsi pneumatik a v závěru si navíc poškodil přední křídlo po kolizi se Sainzem. Magnussen získal alespoň bod za osmé místo. Došlo k incidentům mezi piloty Alpine a Aston Martinu.

Do sprintu vyrážel z pole position po překvapivém kvalifikačním vítězství Magnussen. Za ním stáli Verstappen, Russell, Norris, Sainz, Ocon, Alonso, Hamilton, Pérez, Leclerc, Albon, Gasly, Vettel, Ricciardo, Stroll, Latifi, Čou, Bottas, Cunoda a Schumacher.

Většina pilotů se rozhodla pro sprint vsadit měkkou směs pneumatik. Našli se ale dva piloti, kteří byli ve své volbě konzervativnější. Střední sadu nazuli Verstappen a Latifi.

Zatímco kvalifikaci ovlivnil déšť, sobota se nesla ve znamení jízd na suchu.  Po suchém druhém tréninku vše nasvědčovalo tomu, že déšť nepromluví ani do sprintu. Asfalt měl teplotu 34 stupňů a vzduch 21 stupňů.

Možná leckdo čekal, že se Magnussen začne propadat hned od úvodních metrů, opak ale byl pravdou. Pilot Haasu totiž výborně odstartoval a ihned poodjel svým soupeřům. Verstappen se místo útoku na první místo musel zabývat obranou druhé příčky. Brousil si na něj zuby totiž Russell. Výhody měkkých pneumatik ale využít nedokázal. Ostře se bojovalo i o šesté místo. Mezi Oconem a Alonsem došlo při této bitvě dokonce ke kontaktu. Oba ale pokračovali bez poškození.

Kevin Magnussen sice skvěle odstartoval, Max Verstappen mu ale brzy první příčku vzal. Foto: Red Bull



Verstappen a Russell se podle očekávání začínali dotahovat na Magnussena. Pilot Haasu ale stále těžil z toho, že spolu jeho pronásledovatelé bojovali. Russell několikrát naznačil útok, úspěšný ale nebyl.

Ve třetím kole Magnussenův sen o vítězství skončil. V nájezdu do první zatáčky ho totiž předjel Verstappen a ujal se vedení.

Magnussenův propad pokračoval. V nájezdu do čtvrtého kola byl totiž pilot Haasu předjet i Russellem a spadl tak na třetí příčku. Ani zde ale dlouho nevydržel. Ve čtvrté zatáčce ho totiž předjel i Sainz.

Alonsovy naděje na dobrý výsledek ve sprintu vyhasly. Dvojnásobný mistr světa totiž později kolidoval s Oconem ještě jednou. Při tomto incidentu si poškodil přední přítlačné křídlo a zajel do boxů. Na trať se sice vrátil, byl ale dvacátý.

Verstappen sice v šestém kole vedl, Russell ale zajel nejrychlejší kolo závodu a ztrácel méně než sekundu. Jelo to i Hamiltonovi. Ten překonal Magnussena a už byl čtvrtý.

Max Verstappen s Georgem Russellem zvedali fanoušky ze sedadel. Foto: Red Bull Racing



V osmém kole z celkových 24 vedl Verstappen s náskokem menším než jedna sekunda před Russellem. Třetí byl Sainz, čtvrtý Hamilton, pátý Magnussen, šestý Pérez, sedmý Norris a v bodované osmičce se nacházel i Leclerc.

Russell naháněl Verstappena, ve své snaze ale překračoval traťové limity ve čtvrté zatáčce. Tým ho tak upozornil, aby to nedělal. Jeho ztráta na Nizozemce brzy vystoupala nad jednu sekundu. Pérez zdolal Magnussena.

Horko bylo na boxové zídce Aston Martinu. Vettel se totiž na rovince mezi třetí a čtvrtou zatáčkou pokoušel zdolat týmového kolegu Strolla a sebrat mu 11. místo. Kanaďan byl ale ve své obraně velmi nekompromisní a Vettela vyhnal dvěma koly na trávu. Pozici sice pro tuto chvíli udržel, zanedlouho ale Vettelovi přeci jen podlehl.

Souboj Strolla s Vettelem pochopitelně neunikl pozornosti sportovních komisařů. Ti se zajímali i o Ricciarda, Hamiltona a Čoua, kteří byli podezřelí z porušení pravidel ohledně startovní procedury.

Na čele ale probíhal souboj o vítězství. Russell se totiž dotáhl zpět na Verstappena a ve 12. kole už naznačoval v první zatáčce útok. Úspěšný ale nebyl. Další pokus přišel ve čtvrté zatáčce, i zde ale Verstappen vedoucí pozici uhájil. O kolo později se Russell opět pokusil na Verstappena několikrát zaútočit a z páté zatáčky dokonce dvojice vyjížděla bok po boku. Verstappen měl ale v nájezdu do šesté zatáčky lepší stopu a i tentokrát se ubránil.

Mezitím zavlály žluté vlajky. Mimo trať se totiž ocitl Albon. Pro Thajce závod skončil.

V 15. kole už se ale Verstappen Russellovi neubránil. Brit se ve čtvrté zatáčce dostal do vedení a ihned začal navyšovat svůj náskok. Nejtěsnější souboj se naopak začal odehrávat na třetím místě. Hamilton dotíral na Sainze, pilot Ferrari se ale zatím držel.

Carlos Sainz sice dojel druhý, z první řady ale zítra neodstartuje. Foto: Ferrari



Sportovní komisaři se rozhodli potrestat Strolla za incident s Vettelem. Kanaďan dostal deset sekund. Verstappen byl varován, že překračuje limity v zatáčce číslo čtyři. Na Russella už ztrácel téměř tři sekundy a zdálo se, že šance na jeho dostižení jsou menší a menší.

Verstappen navíc nedojel ani druhý. Přitáhl se k němu totiž Sainz a v první zatáčce 19. kola ho předjel. Při souboji došlo ke kontaktu, kterou Verstappen odnesl poškozením předního přítlačného křídla. Toho využil i Hamilton. Sedminásobný mistr světa se nejprve k pilotovi Red Bullu dotáhl během 19. kola a v úvodu 20. kola pak Nizozemce sesadil ze třetí příčky.

S poškozeným předním křídlem se Verstappenovi jelo pochopitelně složitě a výrazně rychlejší než on byl i Pérez. Mexičan dokonce žádal svůj tým, aby ho s Verstappenem prohodil a pomohl mu tak získat o bod navíc, který by se mu hodil v bitvě s Leclercem o vicemistrovský titul. K výměně ale nakonec nedošlo.

Russell si dojel pro vítězství před Sainzem a Hamiltonem. Vzhledem k Sainzově pětimístné penalizaci za výměnu motoru tak zítra obsadí jezdci Mercedesu kompletní první řadu. Magnussen nakonec získal alespoň bod za osmé místo. Ocon měl v závěru blíže nespecifikované potíže a propadal se. Nakonec skončil až osmnáctý.

Aktualizace: Sportovní komisaři po sprintu usoudili, že za druhou kolizi mezi piloty Alpine mohl Alonso a potrestali Španěla pěti sekundami. Kvůli tomu spadl až na 18. místo. Rovněž dostal dva trestné body.

p. jezdec tým motor čas/odstup kol body
1. George Russell Mercedes Mercedes 30:11,307 24 8
2. Carlos Sainz Ferrari Ferrari +3,995 24 7
3. Lewis Hamilton Mercedes Mercedes +4,492 24 6
4. Max Verstappen Red Bull Red Bull +10,494 24 5
5. Sergio Pérez Red Bull Red Bull +11,855 24 4
6. Charles Leclerc Ferrari Ferrari +13,133 24 3
7. Lando Norris McLaren Mercedes +25,624 24 2
8. Kevin Magnussen Haas Ferrari +28,768 24 1
9. Sebastian Vettel Aston Martin Mercedes +30,218 24 0
10. Pierre Gasly AlphaTauri Red Bull +34,170 24 0
11. Daniel Ricciardo McLaren Mercedes +39,395 24 0
12. Mick Schumacher Haas Ferrari +41,159 24 0
13. Čou Kuan-jü Alfa Romeo Ferrari +41,763 24 0
14. Valtteri Bottas Alfa Romeo Ferrari +42,338 24 0
15. Juki Cunoda AlphaTauri Red Bull +50,306 24 0
16. Lance Stroll Aston Martin Mercedes +50,700 24 0
17. Esteban Ocon Alpine Renault +51,756 24 0
18. Fernando Alonso Alpine Renault +53,985 24 0
19. Nicholas Latifi Williams Mercedes +76,850 24 0
20. Alexander Albon Williams Mercedes - 12 0

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Mercedes