Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Verstappen ukázal pravou tvář, řekl Pérez

Verstappen ukázal pravou tvář, řekl Pérez

O čem to mluvil do vysílačky?

Max Verstappen včera dost nepříjemně překvapil fanoušky Red Bullu i Red Bull samotný. Tým ho požádal, aby se vzdal pro něj bezvýznamného šestého místa a propustil ho týmovému kolegovi, který je v těsném boji o druhé místo v šampionátu. Po zajištění mistrovského titulu pro Verstappena i Poháru konstruktérů je to to poslední, k čemu jsou ještě Red Bullu třeba body. A Verstappen řekl ne.

Maxi, co to bylo?“ musel se Verstappena zeptat jeho závodní inženýr, Gianpiero Lambiase.

Už minule jsem vám řekl, abyste tohle ode mě už nikdy nežádali! Dobře? Máme v tom jasno? Své jsem o tom už řekl a stojím si za tím.

Checo, je mi líto,“ omlouval se v té době Pérezovi, takové skrze vysílačku, Christian Horner.

Ukázal pravou tvář,“ neudržel se Pérez.

Loni si Verstappen po zisku mistrovského titulu nemohl Péreze jako týmového kolegu vynachválit. Co se změnilo?

To byste se asi měli zeptat jeho,“ odpověděl Pérez. „Nemám k tomu co říct. Po všem, co jsem pro něj udělal. Popravdě, jsem zklamaný. Překvapil mě.

Ani insideři nevědí. Někteří se jen domnívají, že Verstappen je na Péreze namíchnut ještě od VC Monaka. Mexičan tam letos v závěru kvalifikace zablokoval trať, což Verstappena obralo o poslední pokus. Z první řady odstartovali jezdci Ferrari, ze třetího Pérez a ze čtvrtého Verstappen. Ferrari v závodě nebylo silné a pokazilo i strategii, což Pérezovi otevřelo cestu k vítězství v nejprestižnějším závodě sezony.

"Nebudu vyzrazovat, co bylo řečeno za zavřenými dveřmi," řekl Horner v rozhovoru pro televizi Sky, kterou Red Bull v Mexiku bojkotoval poté, co Verstappena naštval reportér Ted Kravitz. Horner popřel, že Verstappen klade své zájmy před zájmy týmu.

Ne, pracujeme jako tým, závodíme jako tým. Naším cílem a prioritou je dostat Checa na druhé místo. Ještě nikdy se nám nepodařilo obsadit první dvě místa šampionátu. Max se zavázal, že v Abú Zabí udělá vše pro naplnění tohoto cíle.

Před posledním závodem sezony mají Charles Leclerc s Pérezem shodně po 209 bodů.

Verstappen obsadil až šesté místo kvůli kolizi s Lewisem Hamiltonem po prvním restartu závodu. Dostal za její zapříčinění pětisekundový trest, který mu při prodírání se hustým středem pole také nepomohl. Navzdory trestu vidí chybu na Hamiltonově straně.

Cítil jsem, že mi tam to místo nenechá. Že nemá v úmyslu nechat mi prostor,“ stěžoval si po závodě Verstappen. „Dobře, tak když mi ty nenecháš místo, tak to pak asi havarujeme? Myslel jsem si, že minulá sezona je už za námi a že budeme normálně závodit. Když jsem s někým kolo na kolo, tak mi jde hlavně o dobré závodění. Ale v určitém bodě už jezdec cítí, zda mu ten druhý chce nechat místo nebo nechce. A on měl nulovou snahu nechat mi ho. Přitom stačilo, kdyby se jen trochu posunul a s velmi velkou pravděpodobností by stejně zůstal přede mnou. Já chci závodit, já chci dobré bitvy. Ale když ten druhý nespolupracuje...

Kolize hodně vylepšila šance na vítězství George Russella, takže z týmového pohledu Hamilton ani neměl motivaci uhýbat, přestože v té chvíli asi sepíše myslel na vlastní šanci na vítězství. Komisaři VC São Paula s Verstappenovým vysvětlením nesouhlasí. Kolize ve druhé zatáčce byla podle jejich vysvětlení následkem příliš vysoké rychlosti, kterou si Verstappen ponechal v první zatáčce při neúspěšném pokusu dostat se před Hamiltona tam.

Poprvé od VC Bahrajnu nebyl na pódiu ani jeden jezdec Red Bullu. Foto: Red Bull

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Red Bull