Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Alfa obětovala Zabí, zůstala šestá

Alfa obětovala Zabí, zůstala šestá

Jak to celé nakonec dopadlo?

Tým Alfa Romeo prozradil, že v posledním závodě sezony použil netradiční taktiku, aby se udržel na šestém místě Poháru konstruktérů 2022. Nezaměřil se totiž na co nejlepší vlastní výsledek, ale na co nejhorší výsledek týmu Aston Martin. Vývoj konkurenceschopnosti těchto dvou týmů v průběhu sezony už nemohl být odlišnější.

Alfa začala jako jeden z týmů bojujících o čelo druhé ligy, ale po červnové VC Kanady už ve zbytku sezony získala pouze 4 body za jedno deváté a dvě desátá místa. Tým na začátku roku těžil hlavně z toho, že měl hmotnost vozu na minimu předepsaném pravidly, konkurence na hubnutí pracovala během roku a výhoda Alfy se ztratila. Aston v květnu zahodil původně představený koncept vozu, přišel s monopostem podobným Red Bullu a poté ho dlouho ladil, než začal v závěru sezony příležitostně konkurovat McLarenu a Alpinu. Proto dává smysl, že se Alfa v posledním závodě soustředila na obranu.

Nebyli jsme tedy zrovna moc rychlí, ale mou strategií byla defenziva. Hodně jsem myslel na konec stintu, hlavně nepustit vpřed zelené vozy. Výsledek je extrémně těsný, ale jsem šťastný, že jsme to dokázali,“ řekl Valtteri Bottas. „Naší strategií bylo počkat si na astony a co nejvíce jim znepříjemnit život.

Alfa Romeo odešla z Abú Zabí s prázdnou a Aston Martin dokázal získat pět bodů, avšak úsměv se usadil na tvářích zaměstnanců týmu italské automobilky. Po 22 velkých cenách a třech sprintech došlo mezi těmito týmy k hodně nepravděpodobné bodové plichtě. Dnem, který rozhodl o tom, kdo dostane miliony dolarů ze společných příjmů F1 navíc za lepší umístění v Poháru konstruktérů (PK), byl den konání VC Emilie Romagni. Bottas tam vybojoval páté místo. V případě shody bodů totiž rozhoduje o pořadí lepší nejlepší výsledek. Nejlepším výsledkem obou jezdců Aston Martinu byla šestá místa. Proto je Alfa na šestém a Aston na sedmém místě PK.

K dalšímu extrémně těsnému souboji došlo za zády výše zmíněných týmů, v boji o osmé místo. V posledním závodě nezískal body Haas, ale ani AlphaTauri, které tedy tento souboj prohrálo o pouhé dva body. Haasu hodně pomohly body za páté místo Kevina Magnussena získané hned v prvním závodě této generace vozů. Na posledním místě je s propastnou bodovou ztrátou Williams.

V boji o čtvrté místo, letos považované za čelo druhé ligy, byl v Abú Zabí úspěšnější McLaren. Poté, co Fernando Alonso opět nedokončil závod. Z nemalého bodového náskoku Alpinu však ubylo pouze pět bodů a tým z Wokingu se tak musí spokojit s pátým místem. Finále sezony už jen stěží mohlo něco změnit na třetím místě Mercedesu, který od roku 2014 poprvé nezískal PK. Druhé místo navzdory horší druhé části roku udrželo Ferrari a sezoně jasně dominoval tým Red Bull.

Kuan-jü Čou získal v nováčkovské sezoně pouze 6 bodů, ale každý bod byl nakonec rozhodující. Foto: Alfa Romeo

V šampionátu jezdců na sebe v závěru sezony veškerou pozornost strhl boj o druhé místo, které si jinak jezdci zas tak extra necení, nicméně bylo to to poslední, o co mohl Red Bull ještě usilovat. Tento boj však prohrál a druhé místo patří jezdci Ferrari, Charlesi Leclercovi.

Mimo velkou pozornost se Carlos Sainz dostal na konečné páté místo šampionátu za George Russella. Přeskočil Lewise Hamiltona, kterého zradila technika. Nejlepším jezdcem "ze zbytku světa" byl jednoznačně Lando Norris s poměrně velkým bodovým náskokem před Estebanem Oconem a Fernandem Alonsem. Daniel Ricciardo nemá na kontě ani třetinu Norrisových bodů a je až jedenáctý, jelikož desáté místo patří Bottasovi.

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Alfa Romeo