Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Shodí kryptodomino i týmy F1?

Shodí kryptodomino i týmy F1?

McLaren přišel o Gulf.

Mnozí insideři se obávají, aby kolaps FTX nezpůsobil dominový efekt a neposlal do krachu i další sponzory týmů F1 z kryptobyznysu.

FTX je, nebo spíše byla burza kryptoměn, která se poroučela s několikamiliardovým rachotem. Jelikož společnosti v tomto odvětví jsou různě propojeny, závislé na sobě navzájem i na důvěře mas v budoucnost kryptoměn, nejhorší scénář by zasadil tvrdou ránu i Formuli 1. Až osm týmů totiž bylo letos sponzorováno kryptofirmami a Crypto.com je jedním z velkých sponzorů samotné F1. A FTX bylo sponzorem Mercedesu, který už v Brazílii a v Abú Zabí neměl na voze jeho logo, jelikož věděl, že za něj nikdy nedostane zaplaceno.

Naštěstí tento přímý zásah dostal tým dost silný, aby ho ustál, ačkoli musí doufat, že se globální ekonomika nepropadne do recese a neobere ho o další sponzory.

FTX nepopiratelně způsobilo chaos,“ vyjádřil se Zak Brown, ředitel týmu McLaren. „Ale je to jako s počátky internetu. Mnoho internetových společností zkrachovalo, ale zůstaly silné společnosti jako například Amazon. S krypto a blockchainem to podle mě bude stejné. Spousta lidí skočila na palubu, ale jen pár může být skutečně úspěšných. A jsme přesvědčeni, že OKX (také krypto burza, sponzor McLarenu) bude jedním z vítězů.

McLaren na konci letošního roku opustí minimálně jeden sponzor ze zcela jiného odvětví. Gulf, jeden z ropných gigantů, známé jméno v motorsportu, který dal loni v Monaku vozu McLaren mimořádně kladně přijatý barevný design, se rozhodl neprodloužit smlouvu. Partnerství vzniklo v roce 2020, kdy se mluvilo i možnosti, že sponzorská smlouva přeroste do technické spolupráce, tedy že Gulf pro McLaren vyvine palivo a maziva do motoru Mercedes, avšak McLaren celou dobu zůstal u výrobků Petronasu dodávaných spolu s motory německé automobilky.

Lakování Gulfu potěšilo pamětníky, ale pouze jednou. Foto: McLaren

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: Mercedes