Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Prokop už je šestý, Howes opět vede motorky

Prokop už je šestý, Howes opět vede motorky

Rallye Dakar - 11. etapa

Martin Prokop překonal v kategorii automobilů Romaina Dumase a už je celkově šestý. Skyler Howes dokázal v motocyklech vrátit úder Kevinu Benavidesovi a je zpět na špici průběžného pořadí. I to přinesla jedenáctá etapa letošního ročníku Rallye Dakar. Vedla ze Shaybahu do pouště Rub al-Chálí a obsahovala celkem 274 měřených kilometrů. Šlo o první část druhé letošní maratonské etapy. Čtvrteční noc totiž posádky strávily bez mechaniků a se všemi opravami si musely poradit vlastními silami. V pátek se pojede opačným směrem.

V kamionech přinesla čtvrteční etapa zdramatizování boje o celkové vítězství. Svůj první letošní etapový triumf totiž vybojoval Martin van den Brink. Jezdci stáje De Rooy Iveco tento výsledek hodně pomohl z hlediska celkového pořadí. Jeho týmový kolega a současně celkový lídr Janus van Kasteren se totiž při přejezdu jedné z dun převrátil a ztratil. Zpět "na nohy" mu pomáhal další jezdec stáje De Rooy a současně syn Martina van den Brinka Mitchel. V cíli nakonec Van Kasteren obsadil čtvrtou pozici a na vítěze ztratil 21 minut a 29 sekund.

"To byla etapa. Na začátku jsme se drželi Mitchela a krásně jsme následovali jeho stopu. Díky tomu jsme dohnali Macíka, Januse a De Baara. O terénu jsme měli dobrý přehled. Potom jsme viděli mezi dunami tým Januse van Kasterena s kamionem převráceným na bok. Mitchel zastavil, aby jim pomohl. My jeli na plný plyn, vyhráli jsme a s tím jsme velice spokojení," měl radost Martin van den Brink.

Van Kasteren byl logicky o něco méně spokojený: "To byl teda den. Netušil jsem, že maratonská etapa bude tak těžká. Byly tu duny a spousta týmů zapadlo. Sjeli jsme z hřebenu jedné z dun a pak jsme se zapíchli do jiné. Naštěstí nás Mitchel vytáhl. Mohli bychom pořád kopat, ale s každou lopatou se vracelo více písku. Uvázali jsme lano kolem listové pružiny a kamion vytáhli. Nyní to bude všechno nebo nic. Zbývají tři dny. Věřím si. Když nebudeme mít smůlu, tak nám to pořád může vyjít," neztrácí Van Kasteren naději.

V první trojici se ve čtvrtek ukázala také česká vlajka. Se ztrátou 18 minut a 8 sekund totiž obsadil druhé místo Martin Macík. Středeční vítěz Pascal de Baar byl klasifikován jako třetí. Závodníka stáje Riwald, který startuje s hybridním kamionem Renault z dílen severočeského MKR Technology, nezastavily na cestě za bronzem ani čtyři zapadnutí.

Martin Macík je opět blíže k tomu, aby v cíli Dakaru slavil pódiové umístění. Foto: MM Technology



Ani u Macíka to nebyla vždy idyla. Naštěstí si ale nepřivodil žádná závažná poškození, která by jeho posádka nebyla schopna po skončení etapy svépomocí opravit.

"V jednom místě jsme přehlédli díru, skočili jsme mezi tři hupy a urvali jsme tlumiče na přední kabině. Museli jsme to ukurtovat a dvakrát jsme proto zastavovali. Naštěstí jinak auto vydrželo, Čenda je pašák. Dotáhli jsme to zdárně do konce," oddechl si jezdec stáje MM Technology.

Kromě Martina Macíka skončili mezi nejlepšími deseti také pátý Jaroslav Valtr a sedmý Martin Šoltys. Kromě toho se v ní umístily také dva kamiony z dílen MM Technology. Šestý čas zajel Richard de Groot a osmý Claudio Bellina.

Rychlá asistence stáje Riwald Adwin Hoondert skončil jedenáctý. Tomáš Vrátný obsadil 12. příčku. Druhý jezdec stáje Fesh Fesh Vajdotas Paskevičius bojoval s potížemi motoru a musel jet jenom na pět válců. Nakonec obsadil 14. pozici. Slovenský jezdec Buggyry Robert Kasák byl osmnáctý a Tomáš Tomeček dvacátý.

Janus van Kasteren sice zůstal i přes své potíže na celkovém prvním místě, Martin van den Brink už ale na něj ztrácí jenom 1 minutu a 12 sekund. Martin Macík i nadále drží třetí pozici. Má na ní náskok už téměř dvou hodin a je tak velmi blízko k tomu, aby se postaral o první český pódiový výsledek na Rallye Dakar v kategorii kamionů od roku 2007. Co se nadějí na vítězství týče, musely by Macíkovi pomoci okolnosti. Za Van Kasterenem totiž zaostává už o 47 minut a 46 sekund.

Janus van Kasteren měl sice potíže, i tak je ale pořád první. Foto: Team de Rooy



Jaroslav Valtr se posunul na čtvrté místo. Martin Šoltys je šestý, Tomáš Vrátný osmý, Richard de Groot devátý, Adwin Hoondert dvanáctý, Claudio Bellina třináctý, Pascal de Baar čtrnáctý, Robert Kasák šestnáctý, Vajdotas Paskevičius osmnáctý a Tomáš Tomeček dvacátý první.

 

Prokop jde nahoru



V kategorii automobilů zůstává nezastavitelný Sébastien Loeb. Jezdec stáje Bahrain Raid Xtreme totiž zaznamenal už čtvrtý etapový triumf v řadě. Celkově šlo už o jeho páté letošní vítězství. Na cestě za ním ho nezastavil ani defekt.

"V dunách jsme museli měnit jedno kolo a bylo trochu složité najít dobré místo pro něco takového. Kvůli tomu jsme nějaký čas ztratili. Ve zbytku etapy jsem ale měl dobrý rytmus," panovala u Francouze spokojenost.

Loeba doplnili v nejlepší trojici druhý Guerlain Chicherit se třetím Mattiasem Ekströmem. Násir al-Attíja sice ani tentokrát neproniknul do nejlepší trojice, důvod k panice ale nemá. Skončil pátý a zatímco Loeb z jeho velkého náskoku ukrojil pouze 6 minut a 42 sekund, celkově druhý Lucas Moraes dokonce jen 30 sekund.

Sébastien Loeb nemá ve druhém týdnu Dakaru konkurenci. Foto: Bahrain Raid Xtreme


"Je to dobré. Dnes to dopadlo úžasně, nedělali jsme žádné chyby. Vypadalo to tak trochu snadně, protože jsme na to tolik netlačili. Chtěli jsme zkrátka dojet a nedostat se do potíží, abychom nemuseli na autě pracovat celou noc. Všechno se vyvíjí dobře. Potřebujeme tuto situaci přijmout a neútočit, když není důvod," je jezdec Toyoty v klidu.

Etapa se vydařila také Martinu Prokopovi. Jihlavský jezdec totiž zajel desátý čas. Antoine Galland z Francie, kterého naviguje Čech David Křípal, obsadil 64. příčku.

Násir al-Attíja i nadále vede o 1 hodinu, 21 minut a 4 sekundy před druhým Lucasem Moraesem. Brazilskému nováčkovi ale dá ještě zabrat Sébastien Loeb. Francouzova ztráta je po čtvrtku opět nižší. Nyní už ztrácí méně než deset minut. Martinu Prokopovi se podařilo překonat Romaina Dumase a nyní už je šestý. Antoinu Gallandovi patří 55. pozice.

Pokud by se Prokopovi podařilo udržet šesté místo až do nedělního cíle, vyrovnal by své dosavadní dakarské maximum. Šestý totiž skončil už v roce 2019.

Drama v lehkých prototypech



V lehkých prototypech patřil čtvrtek Yamaze. Zatímco první místo obsadil Ricardo Porem, druhý skončil Joao Ferreira a třetí Ignacio Casale.

O nejzásadnější moment se ale postaral někdo jiný. Dosavadního lídra Guillauma de Meviuse totiž zdržely technické problémy, kvůli kterým se umístil až na 29. místě se ztrátou 1 hodiny, 42 minut a 25 sekund na vítězného Porema.

Guillaume de Mevius letos v lehkých prototypech nejspíše nevyhraje. Foto: Grallyteam


Aliyyah Kolocová opět porazila svého týmového kolegu u Buggyry Josefa Macháčka. Zatímco osmnáctiletá novicka brala 13. místo, dakarský veterán se umístil na 16. pozici.

Technické potíže přišly Guillauma de Meviuse draho. Belgičan se totiž propadl z prvního místa až na třetí a k návratu do vedení mu nyní chybí 1 hodina, 28 minut a 19 sekund, což prakticky znamená konec nadějí. Novým lídrem se stal Austin Jones, pro kterého to naopak vypadá moc dobře. Jeho krajan Seth Quintero totiž ztrácí ze druhého místa 55 minut a 54 sekund. Josef Macháček je jedenáctý a Aliyyah Kolocová třicátá třetí.

V kategorii side-by-side si mohl mírně oddechnout Rokas Baciuška. Litevec porazil o 37 sekund Eryka Goczala. Třetí místo bral Marek Goczal. Díky svému čtvrtečnímu triumfu navýšil Baciuška své celkové vedení. Nyní vede před Erykem Goczalem o 4 minuty a 17 sekund. Třetí Marek Goczal ztrácí 14 minut a 18 sekund.


Howes už je zase první



Už třetí letošní etapový triumf oslavil v kategorii motocyklů Luciano Benavides. Druhou pozici obsadil Daniel Sanders a na třetí příčce se umístil Toby Price.

V bitvě o nejvyšší příčky průběžného pořadí se situace znovu zamotala. Skyleru Howesovi, který ve středu přišel o celkové první místo ve prospěch Kevina Benavidese, se totiž tentokrát zadařilo více než jeho soupeři. Zatímco Howes obsadil čtvrtou pozici, Benavides skončil až desátý a na jezdce tovární stáje Husqvarna ztratil 4 minuty a 13 sekund.

Howes si sice pomohl z hlediska průběžného pořadí, cesta k tomu ale pro něj byla trnitá.

"Na pár dunách jsem se zasekl a musel jsem se proto otáčet. Když jsem se otáčel na jedné z nich, tak jsem upadl. Chvíli jsem také hledal jeden z bodů. Nebylo to úplně perfektní, ale zároveň nic velkého. Udělal jsem pár malých chyb, které mě trochu zbrzdily," přiznal.

Martin Michek byl opět nejlepším českým jezdcem a umístil se na 16. pozici. Jan Brabec obsadil 39. příčku a David Pabiška skončil na 43. pozici. Petr Vlček, který startuje pod americkou vlajkou, dojel na 70. místě.

Martin Michek si v celkové klasifikaci o jedno místo pohoršil. Foto: Orion - Moto Racing Group


Skyler Howes na druhém místě nevydržel dlouho. Po čtvrtku už opět vévodí celkové klasifikaci. Druhý Toby Price na něj ale neztrácí prakticky nic. Australan je pozadu jenom o 28 sekund. Kevin Benavides se propadl na třetí příčku a na Howese ztrácí 2 minuty a 44 sekund. Martin Michek se propadl na 13. místo. Jan Brabec je třicátý třetí, David Pabiška čtyřicátý a Petr Vlček šedesátý první.

Andújar si může zabalit



Kategorie čtyřkolek patřila ve čtvrtek Marcelu Medeirosovi. Druhou pozici obsadil Alexandre Giroud a na třetí příčce skončil Francisco Moreno. Laisvydas Kancius z českého týmu Story Racing obsadil šestou pozici.

Konečnou byla 11. etapa pro Manuela Andújara. Vítěz z roku 2021 odstoupil kvůli technickým problémům. Argentinec měl do té doby slušnou šanci umístit se na stupních vítězů. Figuroval totiž na třetí pozici.

Alexandre Giroud vede o 1 hodinu, 20 minut a 23 sekund před Franciscem Morenem a má tak velice slušnou šanci na to, aby obhájil loňský triumf. Třetí je Pablo Copetti. Laisvydasu Kanciusovi patří sedmé místo.

Soutěž Dakar Classic vyhrál ve čtvrtek Carlos Santaolalla. Ondřej Klymčiw byl opět nejlepším z Čechů. Tentokrát ale nebojoval o nejvyšší příčky a skončil osmnáctý. Olga Roučková byla dvacátá šestá, Ondřej Martinec dvacátý osmý, Radovan Kazarka padesátý první a Radek Vávra šedesátý pátý.

Celkovým lídrem je stále Juan Morera. Radovan Kazarka je třicátý osmý, Ondřej Martinec čtyřicátý druhý, Olga Roučková padesátá druhá, Ondřej Klymčiw padesátý šestý a Radek Vávra šedesátý druhý.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto: Benzina Orlen Team