Novinky

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

  • 22.03.2024 Good Brown má s McLarenem smlouvu do roku 2030.

Facebook Instagram

Orlen se přesouvá z Alfy do AlphaTauri

Orlen se přesouvá z Alfy do AlphaTauri

Alfa má náhradu, Kubica si už nezajezdí.

Polský PKN Orlen (Polski Koncern Naftowy Orlen) se přesouvá z pozice titulárního sponzora týmu Alfa Romeo k týmu AlphaTauri. Pravděpodobně to znamená, že Robert Kubica se už za volant vozu F1 neposadí a ve věku 38 let se musí smířit se ztrátou pozice testovacího jezdce.

Připomeňme, že Orlen do F1 vstoupil, když se Kubica v roce 2019 vrátil na starty velkých cen s týmem Williams. Poslední velkou cenu odjel ve voze Alfy v roce 2021, když v Nizozemsku zaskočil za nemocného Kimiho Räikkönena. Za volant se naposledy posadil v pátek při tréninku před VC Abú Zabí. AlphaTauri má přetlak kandidátů na místo třetího, náhradního, testovacího nebo alespoň promo jezdce, takže Kubica, alespoň prozatím, není součástí dohody.

Nemám s tím problém,“ reaguje polský závodník. „Nakonec musíme být realisté. Je mi 38 let, takže nikoho nepřekvapí, pokud se už nevrátím za volant vozu F1. Ale zbývá hodně pokud a kdyby, tak si raději počkejme, jak se to vyvine.

Má se za to, že věci dala do pohybu Alfa Romeo, ještě před koncem loňské sezony dala Orlenu vědět, že si našla lepšího sponzora. Tým se již dnes jmenuje Alfa Romeo F1 Team Stake. Stake.com nabízí online kasino a zároveň sázení na sportovní výsledky, přičemž výhry vyplácí v kryptoměnách. Fanoušci fotbalu ho mohou znát jako sponzora Everton F.C., v motorsportu podpořilo kariéry bratrů Fittipaldiů. Pietro je však testovacím jezdcem týmu Haas a Enzo je v juniorském programu Red Bullu.

Kubicu už nejspíše neuvidíme ani jako náhradníka. Foto: Alfa Romeo

Zdroj: Motorsport, úvodní foto: AlphaTauri