Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Schumacher vítězí v Číně a přebírá vedení, Alonso druhý!

Schumacher vítězí v Číně a přebírá vedení, Alonso druhý!

Grand Prix Číny - závod

Michael Schumacher po napínavé zejména druhé polovině závodu získal proti veškerým očekáváním vítězství ve Velké ceně Číny jen pár vteřin před druhým Alonsem, kterého zradily zejména problémy v boxech a problémy s pneumatikami krátce před druhými zastávkami v boxech. Giancarlo Fisichella dojel na třetím místě.

Michael Schumacher a Fernando Alonso mají nyní stejný počet bodů, ale Schumacher má na svém kontě o jedno vítězství víc a tak převzal vedení v šampionátu.

Před samotným závodem byl zvažován start za safety carem, po hustém dešti, který předčasně ukončil závod vozů Porsche, byla trať hodně mokrá a závodníci se báli klasického startu. Když bylo rozhodnuto, že safety car nebude nasazen, nejvíce zklamaným byl Mark Webber:

"Bude tam hodně vody, je to na mokré pneumatiky na první čtyři pět kol, klíčové bude, kdy dojde k výměně," řekl.

Nakonec se žádná taková předpověď nepotvrdila a start byl poklidný a jako by předpověděl další průběh první poloviny závodu. Předpověď počasí tentokrát vyšla a tak vozy Renaultu neměly problém stejně jako včera v kvalifikaci, byť se po dvaceti kolech dokázal Michael Schumacher vypracovat až na třetí místo za Giancarla Fisichellu poté, co s poruchou motoru vypadl Kimi Räikkönen.

K zajímavým soubojům docházelo alespoň ve středu a druhé polovině startovního pole, hondy se propadaly pořadím dolů, naopak Felipe Massa byl po dvaceti kolech v první desítce, ve stejné době zajel Schumacher ke své první zastávce v boxech, za ním i Alonso a Fisichella.

Prvním odvážlivcem na suchých pneumatikách se ukázal být Robert Kubica, ale bylo to špatné rozhodnutí a byl zpátky na intermediates jen o kolo později, po třech výletech mimo trať.

Ta ale přeci jen osychala a v polovině závodu byl jak Schumacher tak Fisichella nalepeni na Alonsově zadním křídle, Alonso se evidentně trápil a za chvíli jej také Fisichella předjel, byť se na první místo definitivně dostal až na druhý pokus a M. Schumacher na druhé místo jen o pár zatáček později.

Při druhých zastávkách v boxech se nasazovaly definitivně suché pneumatiky, Alonso byl o poznání dříve než Fisichella se Schumacherem, ale Alonso měl problémy s pravou zadní pneu a zůstal u svých mechaniků dvacet vteřin.

Fisichella měl po výjezdu větší problémy než Schumacher o kolo dříve a to se ukázalo jako klíčové, protože Schumacher na zahřátých pneumatikách neměl nejmenší problém se pod Fisichellu dostat, byť ten měl chuť se vrátit do ideální stopy a téměř jej tam nečekal.

Před tím, než podle očekávání a v rozporu s článkem 147 Sportovních regulí předjel Alonso Fisichellu se střetli Massa a David Coulthard, první jmenovaný musel odstoupit s poškozeným závěšením a Barrichello svým drobným výletem mimo trať před sebe pustil de la Rosu.

Alonso byl ale rychlejší než Schumacher a navíc se pět kol před koncem začal snášet déšť v době, když v závodě nepokračovala ani jedna toyota a Tiago Monteiro.

V předposlední zatáčce ale nastalo ještě drama v souboji o bodovaná místa, čtvrtý byl Nick Heidfeld před Buttonem, který na Němce tlačil co síly stačily, ale Sato promluvil do tohoto souboje a navíc Barrichello se tam přiřítil jako z řetězů utržený a nabral Heidfelda, který tak spadl až na sedmé místo, Button získal místo čtvrté před de la Rosou, šestý Barrichello, za ním Heidfeld a poslední bod získal Mark Webber.

Další závod se jede již příští víkend v Japonsku.

p.
JezdecTým 
Čas
1.
 M.Schumacher Ferrari
B
1h37:32.747
2.
 F.Alonso Renault
M
+ 3.121
3.
 G.Fisichella Renault
M
+ 44.197
4.
 J.Button Honda
M
+ 1:12.056
5.
 P.de la Rosa McLaren
M
+ 1:17.177
6.
 R.Barrichello Honda
M
+ 1:19.131
7.
 N.Heidfeld BMW
M
+ 1:31.979
8.
 M.Webber Williams
B
+ 1:43.588
9.
 D.Coulthard Red Bull
M
+ 1:43.790
10.
 V.Liuzzi Toro Rosso
M
+ 1 kolo
11.
 N.Rosberg Williams
B
+ 1 kolo
12.
 R.Doornbos Red Bull
M
+ 1 kolo
13.
 R.Kubica BMW
M
+ 1 kolo
14.
 T.Sato Super Aguri
B
+ 1 kolo
15.
 S.Speed Toro Rosso
M
+ 1 kolo
16.
 C.Albers Spyker
B
+ 3 kola
17.
 S.Yamamoto Super Aguri
B
+ 4 kola

Neklasifikováni:

JezdecTým 
NC
 R.Schumacher Toyota
B
kolo 50
NC
 F.Massa Ferrari
B
kolo 47
NC
 J.Trulli Toyota
B
kolo 39
NC
 T.Monteiro Spyker
B
kolo 38
NC
 K.Räikkönen McLaren
M
kolo 19