Novinky

  • 28.03.2024 Good Z Güntera Steinera je ambasador VC Miami.

  • 23.03.2024 Good Roman Staněk vybojoval ve sprintu v Austrálii 2. místo

  • 22.03.2024 Good Vettel bude testovat Porsche 963 LMH.

Facebook Instagram

Lewis Hamilton ovládl i druhý závod Severní Ameriky

Lewis Hamilton ovládl i druhý závod Severní Ameriky

Grand Prix USA - závod

Lewis Hamilton zvítězil ve Velké ceně USA na okruhu v Indianapolisu. Vyhrál oba závody Severní Ameriky a upevnil si vedení v průběžném hodnocení šampionátu jezdců. Před druhým jezdcem, týmovým kolegou Fernandem Alonsem, má náskok 10 bodů.

Pilotům McLarenu nebylo zakázáno závodit ve zrádné první zatáčce Indianapolisu a Alonso se před závodem nechal slyšet, že se pokusí z druhého místa na startovním roštu dostat do čela. Přes lepší start a viditelnou opatrnost se mu to nepodařilo. V závodě se Hamiltonovi dařilo lépe v první části a vyjel si náskok několika vteřin. Ve druhé části závodu, po první zastávce u mechaniků, byl Alonso rychlejší a v 38. kole se mu přibližil natolik, aby si oba piloti mohli postartovní manévr zopakovat. Hamilton si pohlídal vnitřní stranu zatáčky a byl a protože byl něco později na brzdách, nedal Alonsovi šanci.

Piloti Ferrari dnes McLarenu nestačili a dokončili závod na stejných pozicích, jako ho začali třináct vteřin za jezdci McLarenu. Zatímco Felipe Massa má za sebou možná nezajímavý závod, Kimi Räikkönen musel po nevydařeném startu, při kterém se propadl na šesté místo za Nicka Heidfelda a Heikki Kovalainena, o svou pozici bojovat. Massovi se v poslední části závodu dokázal přiblížit na méně než půl vteřiny, ale nebyl dost blízko, aby se mohl pokusit a předjížděcí manévr.

Ze zbytku světa byl dnes lepší tým Renault. Heikki Kovalainen si po úspěšné Velké ceně Kanady dojel pro páté místo. Dopomohl mu k tomu o pár kol delší první úsek, kdy se kvůli zastávkám u mechaniků pilotů před ním na pár kol dostal do vedení v závodu. Týmový kolega Giancarlo Fisichella se po hodinách, do kterých se dostal ve druhém kole a kvůli kterým se na chvíli ocitl mimo trať, umístil na devátém místě.

Nico Rosberg se strategií jedné zastávky v boxech posunul ze 14. místa na startu na šesté místo. Čtyři kola před cílem musel závod ukončit s poruchou motoru Toyota v jeho williamsu. Přes útěchu od mechaniků z týmu na něm bylo vidět velké zklamání.

Nick Heidfeld cíl závodu také neviděl. Odstoupil po problémech s hydraulikou. Mario Theissen se ho přes rádio snažil dostat k mechanikům, německý pilot ale odstavil F1.07 před třetím sektorem. Týmový kolega, devatenáctiletý Sebastien Vettel, který zastoupil Roberta Kubicu, jemuž doktoři Mezinárodní automobilové federace start nepovolili, si při svém debutu dojel pro bod za osmé místo. V první zatáčce si udělal výlet do trávy, ztratil několik pozic, v závodě ale podal vyrovnaný výkon. Stal se tak nejlmladším pilotem, který získal mistrovské body a přepsal zápis Jensona Buttona z roku 2000.

Konec závodu svedl dohromady Jarna Trulliho z Toyoty a Marka Webbera z Red Bullu. Rychlejšímu Webberovi se před pilota Toyoty podařilo dostat pouze jednou v 63. kole v první zatáčce. Z vnitřní strany zatáčky ale nedokázal včas dobrzdit a projel ji rovně přes trávu. Musel následně počkat na Trulliho a nechat se zpět předjet, aby se vyhl penalizaci.

Průjezd první zatáčkou prvního kola opět neproběhl bez komplikací. Mnoho pilotů ji projelo rovně a konečnou se stala pro Ralfa Schumachera, Rubense Barrichella a Davida Coultharda.

Jenson Button s hondou nedokázal v posledních kolech odolat tlaku Anthonyho Davidson s motorem Honda poháněným vozem super aguri. Oba britští piloti dokončili závod s jedním kolem ztráty na 11. resp. 12. pozici.

Davidsonův týmový kolega Takuma Sato v závodě předjížděl při vyvěšených žlutých vlajkách, ale dříve než mohl být penalizován, dostal se do hodin ve čtvrté zatáčce stejně jako před ním Fisichella a ve štěrku pro něj závod skončil. Penalizaci se naneštěstí nevyhne. Ve Velké ceně Francie přijde o deset míst na startovním roštu.

p.
JezdecTým
Čas
1.
 L.Hamilton McLaren
1h31:09.065
2.
 F.Alonso McLaren
+ 1.518
3.
 F.Massa Ferrari
+ 12.842
4.
 K.Räikkönen Ferrari
+ 15.422
5.
 H.Kovalainen Renault
+ 41.402
6.
 J.Trulli Toyota
+ 1:06.703
7.
 M.Webber Red Bull
+ 1:07.331
8.
 S.Vettel BMW
+ 1:07.783
9.
 G.Fisichella Renault
+ 1 kolo
10.
 A.Wurz Williams
+ 1 kolo
11.
 A.Davidson Super Aguri
+ 1 kolo
12.
 J.Button Honda
+ 1 kolo
13.
 S.Speed Toro Rosso
+ 2 kola
14.
 A.Sutil Spyker
+ 2 kola
15.
 C.Albers Spyker
+ 3 kol
16.
N.Rosberg Williams
+ 5 kol
17.
 V.Liuzzi Toro Rosso
+ 5 kol

Neklasifikováni:

JezdecTým
NC
 N.Heidfeld BMW
kolo 56
NC
 T.Sato Super Aguri
kolo 14
NC
 R.Barrichello Honda
kolo 2
NC
 D.Coulthard Red Bull
kolo 2
NC
 R.Schumacher Toyota
kolo 1