Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Pro každého jiný metr...

Pro každého jiný metr...

Aneb, odvolávám co jsem řekl, teď se to týká mě.

Naprosto stejným verdiktem rozhodla Světová rada motorsportu o vině Renaultu v případě podezření ze špionáže vůči McLarenu [čtěte původní verdikt zde]. Tým se provinil, stejně jako tenkrát McLaren.

Nebude však potrestán. Důvod? Není prokázaná získaná výhoda. Poslední, kdo se asi může zlobit, je poškozený v kazue Renault sám, tedy McLaren. Toto totiž prohlásil po verdiktu Světové rady z 26.7.2007:

"McLaren má tu čest přijmout fakt, že Světová rada neměla jinou možnost, než že šlo pouze o formální provinění vůči pravidlům držením určitých informací individuálním pracovníkem v jeho vlastním domě, bez vědomí nebo svolení McLarenu.

McLaren je potěšen, že Světová rada rozhodla, že tato informace nebyla použita, a rozhodla neudělit žádný trest."

Jiní se ovšem hodně zlobili. Zejména poškozený v tomto případě, kterým bylo Ferrari:

"Ferrari zaznamenalo, že McLaren se podle rozhodnutí Světové rady provinil. Je tedy nepochopitelné, že porušení základních principů sportovního přístupu se obešlo, navzdory logickému a nevyhnutelnému následku, bez udělení trestu. Dnešní rozhodnutí ospravedlňuje nesprávné jednání ve formuli 1 a představuje velmi nebezpečný precedens."

Sluší se připomenout, že se později objevily nové důkazy, na zakladě kterých došlo k novému zasedání, kde se rozhodlo o vyloučení McLarenu ze soutěže a pokutě 100 mil. dolarů.

Nejvíc ironické je ale prohlášení Flavia Briatoreho z té doby, který se nad rozhodnutím o porušení, ale neudělení trestu, hodně zlobil:

"Jsem zmaten," řekl tehdy Briatore. "Světová rada s vámi zasedne, máte-li důkazy. Když důkazy nemáte, nezasedáte.

Tudíž tomu neroumím. Pokud FIA prokázala, že McLaren měl v držení materiály Ferrari, jak to, že není trest?"

Inu, pro každého jiný metr...

Ve včerejším tiskovém prohlášení se Flavio Briatore raději omezil pouze na:

"Rád bych poděkoval Renault, sponzorovi ING a všem našim partnerům pro jejich nezdolnou podporu v této těžké době. Také bych rád vysmekl poklonu týmu, který se s toutou událostí vypořádal jednotně a důstojně.

Jsme rádi, že se nyní můžeme plně soustředit na novou sezonu."