Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Závod série Indycar v Motegi přeložen na neděli

Závod série Indycar v Motegi přeložen na neděli

Za vše mohou silné deště uplynulých dní

Všichni fanoušci amerických oválových závodů jak v Evropě, kde si museli přivstat, tak v Americe, kde naopak museli ponocovat přes půlnoc, museli být velmi zklamáni faktem, že třetí závod Indycar Series nebyl vůbec odstartován.

Přestože dnes v Motegi již nepršelo, velmi silné deště v uplynulých dnech způsobily, že podložní vrstvy pod asfaltovým povrchem jsou v některých místech doslova nasáknuté vodou. Tlaky působící na tyto vrstvy pak na několika místech oválu způsobily vyvěrání vody spárami mezi jednotlivými pásy vrchní asfaltové vrsty až na povrch. Tento jev není neznámý, podobnými problémy trpí v období velmi silných dešťů i nejslavnější oválová trať v Indianapolis a stejný problém postihnul i jeden ze závodů série CART konaných na britském oválu v Rockinghamu.

Pořadatelé a specialisté IndyCar marně bojují s vodou vyvěrající spárami v povrchu dráhy

V Motegi došlo k tomuto jevu v největší míře bohužel na dvou kritických mistech. Nejhorší byla situace na výjezdu ze čtvrté zatáčky na startovní rovinku, navíc v podstatě přímo v ideální stopě. Tato pasáž trati je v Motegi vzhledem ke konfiguraci okruhu už tak dost kritická, a tak bylo nemyslitelné, aby na trať v tomto stavu vyrazili piloti k závodu. Pořadatelé se sice neúnavně snažili trať prosoušet a v jednom okamžiku vypadalo vše velmi nadějně, ale než se inspekční vůz s Brianem Barnhartem a jezdci Kanaanem, Castronevesem a Dixonem vrátil z obhlídky oválu, byla situace opět kritická. Bohužel i druhé místo postižené tímto jevem bylo kritické, neboť se jednalo o zrychlovací pás na výjezdu z boxů pod první a druhou zatáčkou. Každý, kdo viděl havárii Alexe Zanardiho na Lausitzringu, si jistě uvědomí, k čemu by mohlo dojít, pokud by na tomto vlhkém úseku dostal pilot vyjíždějící z boxů na studených pneumatikách smyk.

Strat závodu by tak měl být podle aktuálních informací zítra v 04:00 našeho času. Z důvodů časové kolize bude závod vysílán na TV programu Galaxie - Sport ze záznamu od 19:00. Výsledky závodu vyjdou zítra na stránkách našeho serveru, takže pokud nechcete přijít o překvapení, neotvírete tento odkaz. Pro aktuální informace sledujte náš barometr.