Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Jezdci chtějí mít v budoucnu větší slovo při rozhodování

Jezdci chtějí mít v budoucnu větší slovo při rozhodování

Pravidla, profily okruhů i další záležitosti by se měly diskutovat i s nimi.

Piloti Formule 1 chtějí mít v budoucnu větší slovo při rozhodování o různých záležitostech ve Formuli 1, ať už by se jednalo o nová pravidla nebo například profily nových tratí.

Jezdci se v sobotu večer v dějišti Velké ceny Koreje sešli na poradu své Asociace jezdců Formule 1 (GPDA), kde se shodli na tom, že by jejich názory měly být minimálně vyslechnuty.

Tato diskuze přichází v době, kdy se Formule 1 blíží k radikální změně pravidel v roce 2013 a do kalendáře se tlačí řada nových destinací, což znamená řadu nových okruhů.

Rubens Barrichello, předseda GPDA, v Koreji řekl, že jezdci by měli být nejen účastníky diskuzí o různých záležitostech, ale zároveň by se jejich názory promítaly do realizace nových plánů.

"My zkrátka chceme interaktivní způsob konverzace s FIA," řekl Barrichello, který zastupoval jezdce při diskuzi s šéfem FIA Jeanem Todtem. "Myslím, že by jezdci měli být zapojeni v tolika oblastech, jako například při vývoji vozů nebo změnách pravidel.

Myslím, že jezdci by měli mít slovo, nebo by aspoň měli být vyslyšeni. Pokud budeme hlasovat nebo ne, to je jedno, ale myslím, že z jezdecké perspektivy, někdy se nás všech 24 shodne na tom, že něco nebude fungovat, takže proč by se nás neměli ptát? Necheme žádný boj, chceme zkrátka trochu více interakce."

Jezdci tuto záležitost začali projednávat také kvůli některým problémům na novém korejském okruhu. Například nájezd do boxů je totiž podle nich nebezpečný a kdyby byl profil okruhu s nimi diskutován, mohly by změny proběhnout už při jeho navrhování, nikoliv až dodatečně pro druhý ročník.

"Profil tohoto okruhu už byl hotový a teď se budou provádět změny pro příští rok na naléhání jezdců," řekl Barrichello. "Chceme se dostat do situace, kdy tohle budeme řešit předem, takže doufáme, že u dalších okruhů už něčím přispějeme."