Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Sauber si klade za cíl stabilitu týmu

Sauber si klade za cíl stabilitu týmu

To bylo důvodem jeho opětovného převzetí od BMW.

Peter Sauber chce zůstat v roli šéfa týmu Formule 1 maximálně další tři roky, nechce však odejít, pokud jeho tým nebude mít zajištěnou dlouhodobou budoucnost.

Sauber na začátku letošní sezóny převzal svůj tým zpět od automobilky BMW, která se rozhodla Formuli 1 opustit, poté, co Sauber odkoupila v roce 2006. Sauber v té době přiznal, že už neměl v plánu vracet se do Formule 1, nechtěl ale nechat svůj tým na holičkách.

"Před rokem jsem říkal, že ve svých sedmdesáti letech nechci být na boxové zídce. To stále platí, teď mi je 67," řekl Sauber.

"Důležitou věcí pro mě je zajistit týmu ještě lepší stabilitu a finanční základ, díky kterému by se mohl posouvat po sportovní stránce. Až tomu tak bude, nastane čas, abych se stáhl."

Sauberovi se po dlouhém hledání podařilo zajistit nového titulárního sponzora, když se spojil s mexickým telekomunikačním gigantem, společností Telmex. V rámci smlouvy pak do svého druhého kokpitu vedle Kamuje Kobajašiho posadí Mexičana Sergia Pereze, druhého jezdce letošní GP2. Sauber však dodal, že se tím nijak nemění vlastnictví týmu.

"Vlastním 100 procent týmu a v současnosti nemáme žádné plány tým, nebo nějakou jeho část prodat. Naše partnerství s Telmexem, které vstoupí v platnost 1. ledna 2011, nezahrnuje žádné odprodání podílu a je čistě sponzorskou dohodou."

Ačkoliv Sauber zakončil letošní sezónu ve slušné formě, začátek byl po výkonnostní stránce výrazně složitější. Sauber přiznává, že to také příliš nepomáhalo hledání sponzorů.

"Bylo to těžké, bez debaty. Vůz byl nejen příliš pomalý, ale také nespolehlivý, což je pro tento tým velice neobvyklé," řekl. "A také jsme tehdy, jak se ve sportu často stává, měli pořádnou porci smůly.

Nejen, že to bylo k naštvání, ale také kvůli tomu bylo složité zahájit jednání s potenciálními sponzory."

Na otázku, zda lituje toho, že se do pozice šéfa svého týmu vrátil, ale Sauber odpověděl: "Ne, nikdy. A nikdy nebudu, ačkoliv jsem věděl, že udržet tým naživu bude velmi složitý úkol. Ale kdybych se do toho nepustil, každý den bych se sám sebe ptal, proč.

Překonávali jsme jednu překážku za druhou. Když srovnám situaci před rokem s tou dnes, každý v týmu může být hrdý na to, čeho jsme dosáhli."