Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Dvacet závodů už je příliš, tvrdí Max Mosley

Dvacet závodů už je příliš, tvrdí Max Mosley

"Nemůžeme čekat, že se lidé budou dívat tak často."

Bývalý prezident FIA Max Mosley tvrdí, že dvacet velkých cen během jedné sezóny už je příliš. Takové množství už by podle něj mohlo mít za následek odliv diváků.

Už v letošním roce se kalendář Formule 1 rozrostl na devatenáct podniků, když se poprvé jelo v Jižní Koreji. V příštím roce pak debutuje Velká cena Indie.

Jenže tím výčet přibývajících závodů nekončí, už o rok později se vrací Velká cena USA a na cestě už je také závod v Rusku.

Mosley však tvrdí, že dvacet závodů, které se pojedou v příštím roce, už je příliš mnoho.

"Na mě osobně je to příliš mnoho," řekl německému Die Welt. "Podle mého názoru je to příliš mnoho nedělních odpolední na to, abychom mohli čekat, že lidé přizpůsobí svá nedělní odpoledne Formuli 1. V určité fázi už to začíná být otravné.

Pokud začnete vynechávat závody, může se z toho rychle stát zvyk a pokud se tak stane, povede to k tomu, že televizní sledovanost postihne efekt sněhové koule."

Počet velkých cen na jednu sezónu ale není Mosleyho jedinou obavou. Velkým problémem jsou podle něj také příliš vysoké náklady, které by v brzké době mohly Formuli 1 přivést do krize.

"Je tady hrozba krátkodobé krize ve Formuli 1. Nyní oslavujeme skvělou sezónu, jenže budoucnost vypadá nepříznivě.

Ti, kdo vstupují do sezóny 2011, potřebují 100 milionů dolarů. Třicet nebo čtyřicet dostanou na začátek od Bernieho Ecclestonea a možná dvacet až pětadvacet milionů od sponzorů nebo jezdců. Kde chtějí vzít ten zbytek, o tom přemýšlí tak šest týmů."