Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Mercedes posílí o Alda Costu a Geoffa Willise

Mercedes posílí o Alda Costu a Geoffa Willise

Struktura ze slavné Schumacherovy éry nyní u německého týmu.

Mercedes posiluje po stránce technického personálu, na konci minulého týdne totiž oznámil, že jeho řady doplní bývalý technický ředitel Ferrari Aldo Costa a ještě nedávno technický poradce stáje HRT Geoff Willis.

Costa opustil Ferrari v květnu letošního roku poté, co se italská stáj po nepovedeném vstupu do sezóny rozhodla výrazně zamíchat svým technickým týmem.

K Mercedesu do role šéfinženýra oficiálně přijde 1. prosince a znovu se tak přidá k Rossi Brawnovi a Michaelu Schumacherovi, se kterými v Maranellu dosáhl legendárních úspěchů. Willis se pak už 17. října stane technologickým ředitelem.

"S nadšením mohu oznámit, že Aldo Costa a Geoff Willis nastoupí k týmu," řekl Brawn. "Geoff je vysoce ceněným inženýrem s více než dvacetiletými zkušenostmi s Formulí 1 a my se těšíme, až k nám příští měsíc přijde.

Po dlouholeté spolupráci s Aldem vím, že do týmu přinese odhodlání a odborné znalosti pro vítězství v šampionátu, až se k nám v prosinci přidá.

Vybudovat vítězný tým je pro nás pro všechny vzrušující výzva, jelikož se práce nás všech ubírá směrem ke konkurenceschopnosti a standardů, kterých chceme jako tovární tým Mercedes-Benz dosahovat. Se silnou technickou strukturou vedenou Bobem Bellem se posouváme do nejlepší možné pozice pro dosažení našich cílů."

Aldo Costa se posléze nechal slyšet, že po odchodu od Ferrari již zvažoval aktivity zcela mimo Formuli 1, vize vybudování struktury, která fungovala u Ferrari, tentokrát však v barvách soupeře, však byla neodolatelnou výzvou.

"Těším se. Mercedes se snaží být úspěšný a ta filozofie vyhovuje mým ambicím a mému charakteru," řekl v rozhovoru pro Gazzetta dello Sport.

"Jakmile jsem v červenci skončil u Ferrari, promluvil jsem si s Brawnem a Bobem Bellem. Jen pár slov s Rossem stačilo k tomu, abychom se ocitli na stejné vlně, jako vždy.

Jakmile jsem byl mimo Ferrari, nechtěl jsem pár týdnů na nic myslet, staral jsem se pouze o své osobní záležitosti.

Ano, zvažoval jsem možnost dělat něco mimo závodění. Pak mě ale možnost vrátit se s velkým týmem jako Mercedes přitáhla zpátky.

Budu šéfinženýrem, vést tým, který bude mít na starosti návrh a vývoj vozu. Budu také dohlížet na mladé techniky. Je to výhradně návrhářská práce, nebudu jezdit na okruhy, trochu podobně jako u Ferrari, než jsem se stal technickým ředitelem."

Costa dodal, že je velice nadšený také z toho, že bude znovu spolupracovat s Michaelem Schumacherem: "Ještě jsem se Schumacherem nemluvil, ale brzy budu. Nikdo není v popisu chování vozu a jeho vývoji tak dobrý jako on. On bude klíčový a já v něj silně věřím také jako v jezdce."

Ital zároveň řekl, že přestože se kvůli letošním neúspěchům Ferrari objevila kritika na jeho osobu, má stále na stáj z Maranella spoustu dobrých vzpomínek.

"Nesouhlasím s obviněními, která proti mě byla učiněna. Nicméně, mám skvělé vzpomínky na Ferrari i všechny jeho lidi, vyhráli jsme spolu osm konstruktérských a šest jezdeckých titulů.

Schumacherův první titul po dlouhém čekání v nás vyvolal velkou radost, stejně jako titul (Kimiho) Räikkönena. Nejvíce litujeme ztraceného titulu (Felipeho) Massy v roce 2008 po dojetí do cíle na Interlagosu. Býval by si ho zasloužil."

Costa dodal, že stále o členech Ferrari přemýšlí jako o přátelích, byť se nyní co do snahy o úspěch na trati stane jejich soupeřem.

"Takové věci se stávají ve sportu i v životě. Entuziasmus se poté vrátí. Myšlenka postavit se proti Ferrari se skupinou bývalých členů Ferrari je pro mě vzrušující, i když na druhé straně budou přátelé místo nepřátel."