Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Red Bull a Ferrari opouštějí Asociaci týmů Formule 1

Red Bull a Ferrari opouštějí Asociaci týmů Formule 1

Ohrožena je celá existence FOTA.

Týmy Ferrari a Red Bull se rozhodly vystoupit z Asociace týmů Formule 1 (FOTA). Za jejich odchodem by mohly být neshody ohledně Dohody o omezení zdrojů (RRA).

Uprostřed probíhajících diskuzí o budoucnosti FOTA mezi týmy, které se nedokážou dohodnout o dalším postupu ohledně RRA, Ferrari s Red Bullem oznámily, že mají v úmyslu asociaci opustit. Počátkem týdne tedy měly oba týmy informovat FOTA o svém rozhodnutí.

Mluvčí FOTA potvrdil pouze to, že organizace obdržela oznámení od dvou týmů, které již dále nechtějí být její součástí, nechce ovšem uvádět, které týmy to jsou.

"FOTA potvrzuje, že obdržela rezignaci od dvou týmů," řekl tiskový mluvčí. "Zvažujeme další kroky, FOTA bude pokračovat v práci ve prospěch svých členů, aby dosáhla cílů této organizace."

Podle pravidel asociace musí týmy svůj odchod oznámit s dvouměsíčním předstihem, takže jak Red Bull, tak Ferrari zůstanou členy minimálně do února - pokud si to do té doby ještě nerozmyslí.

Ferrari považovalo dohodu ohledně RRA v rámci FOTA za klíčovou. Šéf týmu Stefano Domenicali již dříve v letošním roce varoval, že pokud se týmy společně nedohodnou na omezování svých zdrojů, budoucnost FOTA bude nahnutá.

Své k tomu řekl během závodu v Koreji také šéf Red Bullu Christian Horner, kterého to přivedlo k otázce, zda FOTA debatu ohledně Dohody o omezení zdrojů přežije.

"Myslím, že se FOTA dostala na křižovatku, kde se musí v zájmu další existence potýkat s klíčovými problémy, jinak skončíme. Jednoduché.

K základním problémům očividně patří Concordská dohoda, její směrování a hlavně RRA. Pokud se nedohodneme v rámci FOTA, co je potom jejím účelem?"