Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Jedna zastávka by nebyla dobrou volbou, říká Hamilton

Jedna zastávka by nebyla dobrou volbou, říká Hamilton

Brit díky dobré strategii letos poprvé zvítězil.

Lewis Hamilton se nechal slyšet, že by jednozastávková strategie nebyla v jeho případě ve Velké ceně Kanady dobrým řešením.

Britský závodník se po své druhé návštěvě mechaniků musel probít přes Sebastiana Vettela a Fernanda Alonsa do vedení, díky výrazně čerstvějším pneumatikám byl však značně rychlejší a konečně se tak letos dočkal svého prvního vítězství.

Hamilton pochválil strategii McLarenu a přiznal, že zůstat na trati bez druhé zastávky v boxech by tentokrát bylo chybou.

"Myslím, že tým odvedl skvělou práci na zastávkách a strategii," řekl v cíli šťastný Hamilton. "Byl jsem velice, velice překvapený, že se mi dařilo šetřit pneumatiky a tlačit v momentech, kdy jsem potřeboval tlačit. Z prvního stintu jsem byl překvapený. Věděl jsem, že Fernando je tím, koho musím porazit. On je obecně v dlouhých jízdách velmi rychlý.

Nebyl jsem schopen jet na jednu zastávku, myslím, že bych se propadl dozadu, takže bych řekl, že dvě zastávky byly tak akorát.

Samozřejmě jsme si toho byli vědomi. Šli jsme do závodu s vědomím, že pojedeme na dvě zastávky a když byli kluci za mnou, měl jsem pocit, že Fernando bude stavět jen jednou. Věděl jsem, že si musím najet náskok a zároveň hlídat pneumatiky, i když Fernando nabíral na rychlosti. Byl to jeden z nejlepších stintů, které jsem odjel."

Hamilton, jenž se svého prvního letošního triumfu dočkal až v sedmém závodě sezóny, přestože v jejím úvodu dvakrát startoval z pole position, byl nadšený z toho, že jeho první prvenství roku 2012 přišlo na okruhu, na kterém si o pět let dříve dojel pro své první vítězství v kariéře.

"To je ale pocit. Tady jsem vyhrál svou první velkou cenu. Věděl jsem, že to bude těžké, vychutnával jsem si každou minutu a jsem opravdu vděčný.

Byl to jeden z nejúžasnějších závodů, které jsem dosud odjel, myslel jsem na to, abych dojel na čele, jelikož jsem věděl, že mé první vítězství pro mě bude skutečně jedinečné. Nemohl jsem tomu uvěřit, když jsem projel cílem. Ten vnitřní pocit byl jako exploze, tohle mám na závodění rád."

Navzdory tomu, že zastavil dvakrát narozdíl od svého dnešního hlavního rivala Fernanda Alonsa Hamilton celou dobu nepochyboval o tom, že může vyhrát.

"Nikdy jsem neměl pochyby o tom, že mám možnost vyhrát, ale myslel jsem, že jsou tihle kluci hodně vzadu, takže jedou na jednu zastávku."

Hamilton se díky svému vítězství dostal do čela průběžného pořadí s náskokem dvou bodů na Alonsa a tří na Vettela.