Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Red Bull i přes vítězství žádá úpravu pneumatik

Red Bull i přes vítězství žádá úpravu pneumatik

Jejich opotřebení je podle šéfa Hornera příliš výrazné.

Red Bull i přes dominantní vítězství Sebastiana Vettela ve Velké ceně Bahrajnu žádá úpravu letošních směsí pneumatik Pirelli, jejich opotřebení je prý totiž stále příliš velké.

Vettel vybojoval na Sakhiru druhý letošní triumf a navýšil svůj náskok v čele průběžného pořadí šampionátu na 10 bodů. Naznačil tak, že se Red Bullu mohlo podařit vyřešit své problémy s rychlostí opotřebení pneumatik.

Šéf stáje Christian Horner však tvrdí, že bahrajnský úspěch nezměnil obecné stanovisko týmu a je stále přesvědčen o tom, že letošní pneumatiky jsou až příliš měkké.

Na otázku, zda je nyní Red Bull s letošním obutím spokojený, Horner odpověděl: "Ne, myslím, že pneumatiky jsou stále příliš na hraně.

Muset během závodu absolvovat čtyři zastávky je až příliš velký extrém. Jsou tu další týmy, které, jak se zdá, mají s pneumatikami ještě větší problémy než Red Bull, ale na jejich názor se musíte zeptat jich.

Já ale mám ten pocit, že pneumatiky jsou na hraně a je zkrátka potřeba jít s nimi trochu zpátky."

Horner podotkl, že ačkoliv se v Bahrajnu zdálo, že se Red Bullu podařilo pneumatikám přijít na kloub, bylo Vettelovo vítězství spíše dílem správného vyvážení vozu.

"Tyhle pneumatiky jsou velice komplexní a nám se to tady zkrátka podařilo trefit," řekl Horner. "Strategie vyšla, vyšla také strategie z kvalifikace, ve které jsme šetřili gumy na závod a Seb měl v rukávech spoustu trumfů.

Když se s vyvážením a těmito pneumatikami trefíte do správného okna, pak můžete vypadat dominantně. Ten rozsah je ale velice, velice úzký a pokud jste mimo něj, může se stát, že budete muset zastavit čtyřikrát nebo pětkrát."

V továrně Pirelli v Miláně proběhlo v úterý jednání o situaci v prvních čtyřech závodech, které mělo za cíl vyhodnotit změny potřebné pro zbytek sezóny.

Ředitel oddělení motorsportu Paul Hembery však už minulý týden poznamenal, že jakékoli změny, které potenciálně nastanou, budou pouze minimální. Situace v prvních čtyřech závodech pak podle něj byla také vyhrocena vysokými teplotami a náročnými okruhy.

"Jsme u extrémů, stejně jako loni, kdy jsme slýchali podobné komentáře jako 'můj bože, to už jste zašli příliš daleko'," řekl Hembery v rozhovoru pro Autosport.

"Kdybychom vyrobili pneumatiky, které by fungovaly tady, pak bychom zjistili, že máme velké problémy ve zbytku sezóny. Jde tedy o správné vyvážení."