Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Rosberg si dojel pro první vítězství v letošní sezóně!

Rosberg si dojel pro první vítězství v letošní sezóně!

Velká cena Monaka - závod

Nico Rosberg a Mercedes to dokázali. Rosberg vyhrál stylem start-cíl safety carem několikrát poznamenanou a červenou vlajkou přerušenou Velkou cenu Monaka. Stupně vítězů doplnili piloti Red Bullu Sebastian Vettel a Mark Webber.

Zpočátku vypadal závod jako jednoznačná záležitost jezdců Mercedesu, když na čele ujížděl Rosberg a navyšoval náskok na svého týmového kolegu Lewise Hamiltona, před kterého se nemohli dostat oba piloti Red Bullu.

Při prvních zastávkách v boxech se však red bully před Hamiltona dostaly, jelikož se Brit trochu zdržel u mechaniků, kteří odbavovali Rosberga. Mercedes povolal oba své piloty do boxů v reakci na výjezd safety caru, jelikož vedoucí dvojice byla z čela jediná, která ještě nepřezula pneumatiky.

Safety car na trať musel kvůli havárii Felipeho Massy v zatáčce Sainte Devote. Havárie Brazilce vypadala naprosto stejně jako ta ze třetího tréninku, kdy také Massa v nájezdu do první zatáčky okruhu zablokoval přední kola, odrazil se o vnější bariéru a ve velké rychlosti narazil do bezpečnostní bariéry na vnější straně úvodní zatáčky. Pilot Ferrari byl převezen do nemocnice na další kontrolu, ovšem jeho zranění se nezdají být nikterak vážná.

Hamilton se po svém propadu snažil dostat před jezdce Red Bullu zpět, v úzkých uličkách Monte Carla to však nebylo vůbec jednoduché. A nakonec se mu to ani nepodařilo.

Po 46 kolech musel být závod zastaven kvůli velké kolizi Pastora Maldonada a Maxe Chiltona v zatáčce Tabac. Venezuelanův williams byl vymrštěn do vzduchu a následoval tvrdý náraz do bariéry. Trosky pak zcela zablokovaly trať. Maldonado vyvázl z havárie nezraněn a Chilton si za svůj prohřešek jel odpykat trest průjezdem boxovou uličkou.

Rosberga však ani následný restart nepřipravil o první pozici, kterou udržel až do cíle a připsal si první vítězství v sezóně. Vettel nakonec udržel za sebou svého týmového kolegu Webbera a na Hamiltona zbyla až čtvrtá pozice.

Pátým místem si pěkný výsledek z Monaka odváží Adrian Sutil, který předvedl ve vlásence u hotelu pěkné předjížděcí manévry, když si poradil s Jensonem Buttonem a Fernandem Alonsem.

Do karet mu pak zahrál také kontakt mezi Kimim Räikkönenem a Sergiem Pérezem, po kterém si Fin odvezl defekt pneumatiky a Pérez po několika kolech s poškozeným vozem odstoupil.

Na šesté příčce skončil Button, který se v úvodu závodu opět dostal do souboje se svým týmovým kolegou Pérezem. Mexičan si zkrátil šikanu za tunelem, aby se dostal před Buttona, ovšem Buttona následně pustil zpátky. Později v závodě si však Mexičan na Buttona vyšlápl opět a tentokrát už byl úspěšný.

Ve stejném místě se pak Pérez dostal také do souboje s Fernandem Alonsem a následně s Räikkönenem. Souboj s Finem však už vyústil v kontakt.

Alonso nakonec skončil sedmý před osmým Jeanem-Ericem Vergnem. Na devátém místě dojel po startu ze sedmnácté pozice Paul di Resta. Brit byl u svých mechaniků už v devátém kole a od té chvíle se už na výměně pneumatik neobjevil. Během přerušení závodu pak týmy měly možnost přezout své pneumatiky znovu, čehož využila většina pole.

I přes zastávku v boxech v samotném závěru, která znamenala propad na chvost pole, skončil na poslední bodované pozici Räikkönen, který v posledním kole předjel Nica Hülkenberga na sauberu.

Výjezd safety caru si vyžádala také kolize mezi Romainem Grosjeanem a Danielem Ricciardem v šikaně za tunelem. Cíl závodu neviděl ani Jules Bianchi, pro kterého stejně jako pro Massu, skončil závod v zatáčce Sainte Devote.

Na čele průběžné klasifikace zůstává Vettel s 21 bodovým náskokem na Räikkönena. Dnešní vítěz Rosberg je na páté pozici.

V hodnocení týmů vede Red Bull před Ferrari, Lotusem a Mercedesem.

p.
 Jezdec  Tým
Čas/Ztráta
1.
N.Rosberg Mercedes
2:17:52.056 
2.
S.Vettel Red Bull
+ 3.888 
3.
M.Webber Red Bull
+ 6.314 
4.
L.Hamilton Mercedes
+ 13.894 
5.
A.Sutil Force India
+ 21.477 
6.
J.Button McLaren
+ 23.103 
7.
F.Alonso Ferrari
+ 26.734 
8.
J.Vergne Toro Rosso
+ 27.223 
9.
P.di Resta Force India
+ 27.608 
10.
K.Räikkönen Lotus
+ 36.582 
11.
N.Hülkenberg Sauber
+ 42.572 
12.
V.Bottas Williams
+ 42.691 
13.
E.Gutiérrez Sauber
+ 43.212 
14.
M.Chilton Marussia
+ 49.885 
15.
G.van der Garde Caterham
+ 1:02.590 
16.
S.Pérez McLaren
+ 6 kol 

Neklasifikováni:

   Jezdec  Tým  V kole
NC
R.Grosjean Lotus
63 
NC
D.Ricciardo Toro Rosso
61 
NC
J.Bianchi Marussia
58 
NC
P.Maldonado Williams
44 
NC
F.Massa Ferrari
28 
NC
C.Pic Caterham

Nejrychlejší kolo závodu: Sebastian Vettel (Red Bull) - 1:16.577

Průběžné pořadí šampionátu jezdců po 6. závodě:

p.
 Jezdec  Tým
Body
1.
S.Vettel Red Bull
107 
2.
K.Räikkönen Lotus
86 
3.
 F.Alonso  Ferrari
78 
4.
 L.Hamilton  Mercedes
62 
5.
M.Webber Red Bull
57 
6.
N.Rosberg Mercedes
47 
7.
F.Massa Ferrari
45 
8.
P.di Resta Force India
28 
9.
R.Grosjean Lotus
26 
10.
 J.Button  McLaren
25 
11.
A.Sutil Force India
16 
12.
S.Pérez McLaren
12 
13.
D.Ricciardo Toro Rosso
14.
 N.Hülkenberg  Sauber
15.
 J.Vergne  Toro Rosso

Průběžné pořadí šampionátu týmů po 6. závodě:

p.
 Tým  Jezdci
Body
1.
Red Bull  S.Vettel, M.Webber
164 
2.
 Ferrari  F.Alonso, F.Massa
123 
3.
 Lotus  K.Räikkönen, R.Grosjean
112 
4.
Mercedes  L.Hamilton, N.Rosberg
109 
5.
Force India  P.di Resta, A.Sutil
44 
6.
 McLaren  J.Button, S.Pérez
37 
7.
 Toro Rosso  D.Ricciardo, J.Vergne
12 
8.
 Sauber  N.Hülkenberg, E.Gutiérrez