Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Jak zlevnit formuli 1?

Jak zlevnit formuli 1?

Řešením je finanční strop.

Peníze doslova hýbou světem formule 1. Přední týmy investují obrovské sumy do testování a nezávislé stáje, pokud o nich lze vůbec mluvit v tomto kontextu, nejsou schopny držet krok.
 
Každá strana hájí přitom své zájmy. Přední týmy se nechtějí vzdát své konkurenční výhody v podobě vyspělejší technologie výměnou za to, že formule 1 bude atraktivnější. Pak jsou tady ještě automobilky a sponzoři. Ti všichni výrazně ovlivňují dění ve formuli 1.
 
Stále častěji se však objevují úvahy na téma, jak učinit formuli 1 atraktivnější. Z pohledu diváka totiž pouhé kroužení monopostů po trati není příliš velkou zábavou, bez ohledu na to jak rychle se jezdí.
 
Přitom obecně platí, že je mnohem jednodušší zlepšit se o hodně, pokud jste na tom relativně špatně, než vylepšovat velmi kvalitní vůz.
 
Jak tedy formuli 1 zlevnit? Všechna opatření namířená na zlevnění F1 se zatím minula účinkem.
 
Jistým řešením by bylo řešit celou věc přímočaře. Pokud se všichni zainteresovaní shodnou  na tom, že by formule 1 měla být levnější, pak by řešením bylo nastavení finančního stropu. Podobné systémy již fungují například v případě NBA nebo NHL.
 
S podobným kontroverzním návrhem přišel Richard Parry-Jones z Fordu. Podle něj se královna motoristického sportu dostala do stavu, který je nadále neudržitelný.