Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Sergej Sirotkin bude testovacím jezdcem Sauberu

Sergej Sirotkin bude testovacím jezdcem Sauberu

18letý Rus stále nemá superlicenci.

Sergej Sirotkin bude v příští sezóně Formule 1 testovacím jezdcem týmu Sauber.

V červenci tým oznámil, že má v plánu připravit 18letého mladíka na závodní sedačku, podmínkou pro to však bylo získání potřebné superlicence.

Nakonec se však tým i přesto, že Sirotkin by potřebných 300 kilometrů měl možnost najet během předsezónních testů, rozhodl na místa závodních jezdců angažovat Adriana Sutila a Estebana Gutiérreze.

"Se Sergejem spolupracujeme od srpna a od té doby byl schopen získat stále větší a větší přehled o Formuli 1," řekla šéfka týmu Sauber Monisha Kaltenborn.

"V současné době dělá ve své roli testovacího jezdce další krok na cestě k nejvyššímu patru motorsportu.

Podle našich zkušeností ho vidíme jako velmi cílevědomého, klidného a talentovaného jezdce.

Budeme jej i nadále podporovat, včetně získání superlicence. Naším cílem je i nadále připravit jej na jeho premiéru ve Formuli 1."


Sirotkin se v rámci příprav už do monopostu Formule 1 posadil. Ve Fioranu jezdil s vozem F1 Ferrari z roku 2009 a letošní model Sauberu si vyzkoušel při demo jízdě, při které si z části projel také nový okruh v Soči, na kterém se v příštím roce pojede první Velká cena Ruska.

V posezónních testech také testoval monopost Formule Renault 3.5 týmů Fortec Motorsports a ISR, ve kterém absolvoval letošní sezónu.

Není zatím jasné, zda v příštím roce dostane nějakou příležitost s vozem F1. Pokud mu však Sauber chce zajistit superlicenci, bude Rus potřebovat nějaký čas ve voze.

"Je to pro mě velká šance stát se testovacím jezdcem týmu Sauber F1," řekl Sirotkin.

"Budu na sobě tvrdě pracovat a snažit se vytěžit s této příležitosti maximum. Formule 1 je velmi složitá, takže je důležité získat takovou příležitost.

Mým hlavním cílem v příští sezóně nicméně bude Světová série Renault, kde je pole velmi vyrovnané. To mi dá šanci se ještě lépe připravit, abych mohl udělat další velký krok."