Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Gascoyne: Některé týmy doplatí na svá řešení

Gascoyne: Některé týmy doplatí na svá řešení

Bahrajn oddělí zrno od plev.

Mike Gascoyne, technický ředitel Caterhamu F1, se nedávno zúčastnil velkého jachtařského závodu, Transat Jacques Vabre a jeho loď z dílny Caterhamu nakonec po problémech doplula do cíle na čtrnácté pozici. Při této příležitosti mu portál Richland F1 položil i pár otázek ohledně Formule 1:

Mike, jednou jste svou roli u předchozích týmů přirovnali k úloze šerifa. Přijedete do pohraničního města, vyčistíte ho a jdete dál. Jak se za vašeho působení změnila organizace Caterhamu?

Předtím jsem pracoval u více týmů, kde jsem dostal za úkol prostě dát věci do pořádku. A když už jsem byl se vším hotový a členové technického týmu byly na správných pozicích, obyčejně přišel někdo jiný a chtěl, abych totéž udělal pro něj. Přetvořit celý tým od základů, bylo vždy velkou výzvou. U Caterhamu se k tomu připojili další výzvy, když jsem musel dát efektivně dohromady Caterham Cars, Caterham Composites a Caterham Challenge (zabývající se závodními jachtami). Takové výzvy se mi líbí."

V Melbourne tento týden dosahují teploty až 45°C. Myslíte, že se na takové podmínky dokážete v Bahrajnu připravit?

Myslím, že testy v Bahrajnu budou pro týmy skvělou nápovědou. Týmy si porovnají rozdíly v chování motorů v rozličných podmínkách Jerezu a Bahrajnu. V této sezoně bude chlazení mimořádně velkou výzvou a některé týmy velmi rychle doplatí na své řešení.

Jaký je váš názor na zpožděný vstup Hondy šampionátu?

Honda si to vymyslela více než dobře. Na začátku sezóny budou mít současní dodavatelé spoustu práce se současnými motory. To je bude stát hodně energie a omezí možnosti vývoje nového, dokonalejšího motoru pro příští sezónu. Honda se poučí z cizích chyb a bude se moci soustředit pouze na nový motor.

A co si myslíte o změně konstrukce pneumatik uprostřed sezóny 2013?

Cokoliv během sezóny změníte, je to stejné pro všechny. Některé týmy to ale zneužijí k zamaskování vlastních problémů.