Novinky

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

Facebook Instagram

Cosworth by se mohl vrátiť do F1 i IndyCar

Cosworth by se mohl vrátiť do F1 i IndyCar

Nejprve ale potřebuje sehnat týmy nebo sponzora.

Cosworth a jeho motory mají dlouhou a úspěšnou tradici v nejvyšších formulových soutěžích. Letos se však už v F1 Cosworth neobjeví, přičemž své motory již sedmej rok nedodává ani do nejprestižnější americké open-wheel série, IndyCar.

Hal Reisiger, generální ředitel Cosworth Automotive ale včera prozradil, že plánuje návrat Cosworthu alespoň do jedné ze zmíněných kategorií, v ideálním případě do obou.

Ve Formuli 1 minulou sezónu už Cosworth dodával své motory pouze Marussií. Původně zásoboval i Williams, Caterham a HRT, ale první dva jmenovaní od něj odešli ke konkurenci a HRT bylo nuceno vyhlásit bankrot. Po tom, co Marussia ohlásila novou smlouvu na dodávku pohonných jednotek od Ferrari, bylo definitivně jasné, že Cosworth se sezóny 2014 nezúčastní. Reisiger však připomíná, že Cosworth neodešel z Formule 1 proto, že by se lekl nových technických výzev, ale z čistě ekonomických důvodů.

"Náš technický personál dokončil nějaké designérské práce, simulace a analýzy, ale pak už bylo jisté, že se nenajde tým ani sponzor, kteří by náš vývoj financovali", vysvětlil Reisiger.

"Ale vzhledem k rozsahu prací a potřebnému rozpočtu, jsme nový motor nemohli připravit jen vlastními silami. Pokud by ale někdo projevil zájem, velmi rád bych vývoj znovu nastartoval.

Myslím, že bychom byli schopni zákazníkům ponouknout nákladově velmi efektivní řešení. Jsme výjimeční v tom, jak efektivně dokážeme fungovat. Těším se na chvíli, kdy najdeme toho správného partnera.