Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Abiteboul: Spolehlivost nám body nezabezpečí

Abiteboul: Spolehlivost nám body nezabezpečí

"Týmy Formule 1 vylepšují své vozy mimořádně rychle."

Z týmů Renaultu se během zimních testů nejlepší spolehlivostí prezentoval tým Caterham F1. Vzhledem k jeho výsledkům v předchozích sezónách, rozpočtu a velikosti týmu je to pořádné překvapení. Všichni si však museli všimnout, že na rozdíl od Red Bullu, Toro Rosso a Lotusu, byl Caterham schopen zajezdit více než sto kol za den, což se mu podařilo předvést v poslední i předposlední den testování v Bahrajnu. Šéf týmu, Cyril Abiteboul, se ale rozhodl nepodlehnout předčasnému optimismu a trvá na tom, že ani v této sezóně nebude stačit pouze dojet do cíle, protože ostatní týmy ještě svou spolehlivost také zlepší.

"Prognózám o nízké spolehlivosti vozů nedůvěřuji", prozradil Abiteboul. "Týmy Formule 1 dokážou své monoposty vylepšovat mimořádně rychle. Pracujeme v průmyslu, ve kterém se sice občas nějaké chyby vyskytnou, ale bývá jich velice málo. Dokonce je zde podobnost s leteckým průmyslem. Nemůžeme si dovolit vypustit z továrny letadlo a čekat jestli náhodou nespadne. Takto funguje současná Formule 1 a vůbec mě nepřekvapí, když již v Melbourne předvedou vozy mnohem vyšší spolehlivost, než jakou ukázaly v Bahrajnu.

Přesto mohou diváci očekávat neobvyklý víkend, protože žádný z týmů ještě neví, jak se má během závodů chovat. Během testů sice můžete zajet závodní vzdálenost, ale bojujete pouze proti časomíře. V Melbourne se k tomu přidají ostatní vozy. Žádný z týmů ještě neví, jaká strategie používání ERS je pro jeho vozy nejlepší ani jak si má ideálně rozložit spotřebu paliva.

Samozřejmě, spolehlivost bude důležitá, ale v této oblasti probíhá u všech týmů rychlý pokrok."