Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Za pevné restarty můžeme děkovat i McLarenu

Za pevné restarty můžeme děkovat i McLarenu

Za novým pravidlem nestojí jen Charlie Whiting.

Od roku 2015 zavádí F1 další novinku - po fázi za bezpečnostním vozem budou následovat pevné restarty. Zatímco mnoho fanoušků, dodavatel pneumatik i mnozí piloti již vyjádřili své obavy z nového pravidla, Charlie Whiting očekává velký úspěch. Také prozradil, že nápad na nové pravidlo se zrodil během jeho rozhovoru s členem týmu McLaren.

"Na pravidle o pevných restartech jsem se podílel i já osobně", prozrazuje závodní ředitel Formule 1. "Mluvil jsem s někým z McLarenu a společně jsme přišli s něčím, co zvýší zábavnost Formule 1. Když někomu položíme otázku: "Která část závodu je nejvíc vzrušující?", odpověď obyčejně zní: "Start". Takže proč nemít během závodu třeba dva starty? Dává to smysl."

Whiting rozumí i lidem, kteří jsou nyní proti této myšlence, ale věří, že po čase změní názor.

"Jistě, pár lidí s tím nesouhlasí, prý se vzdalujeme od “čistého závodění". Ale toto pravidlo je v zájmu show. Někteří lidé dokonce přišli s dost hloupou argumentací, že jsou pevné starty příliš nebezpečné. Ale pokud by to bylo tak, nemohli bychom mít pevné starty ani na začátku závodů. Není to tak?

Chápu, proč se obávají, že to bude příliš umělé, že normálně by to mělo probíhat jinak. Ale proč vlastně? Nevidím ani jednu nevýhodu. Závody budou vzrušující. Při letmých restartech dochází ke změnám v pořadí jen zřídka, ale to se s pevnými restarty změní. Někteří jezdci se budou obávat o ztrátu své pozice a pro jiné to bude jedinečná šance pár pozic získat. Myslím, že je to opravdu zajímavý nápad, byl již schválen a nyní musíme pracovat na tom, aby fungoval."