Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Honda bude moct vyvíjet během sezóny

Honda bude moct vyvíjet během sezóny

Po VC Austrálie jí budou přiděleny žetony.

Po vzájemných jednáních dala FIA Hondě zelenou a Japonci mohou počítat s vývojem svých pohonných jednotek i během sezóny 2015. Původní záměr Mezinárodní automobilové federace homologovat automobilkám jednu verzi motoru, s níž by musely závodit během celé sezóny, je tak již definitivně minulostí. Mercedes, Renault i Ferrari využijí část ze svých 32 žetonů (umožňujících vylepšování součástek pohonné jednotky) již před Velkou cenou Austrálie a ušetřené žetony budou moct využít kdykoliv během sezóny. Avšak Honda jako nový dodavatel není během zimy nijak omezována a FIA tedy musela řešit také otázku, kolik žetonů jí má po Austrálii přidělit, aby nebyla ani zvýhodněná ani znevýhodněna.

Nakonec se rozhodla, že počká až do Austrálie a pak Hondě přidělí průměr počtu nevyužitých žetonů její tří soupeřů. Pokud by tedy například Mercedes do VC Austrálie nevyužil 7 žetonů, Ferrari 6 a Renault 5, dostala by Honda 6 žetonů.

"Protože každý ze čtyř výrobců bude mít na začátku sezóny homologovanou pohonnou jednotku, bude správné zajistit, aby každý z nich dostal stejnou šanci vylepšovat během sezóny svou pohonnou jednotku. Proto dovolíme novému výrobci, aby použil stejné množství žetonů jako ostatní výrobci, přičemž bude použit jejich průměr," vysvětlil Charlie Whiting.

Ferrari, Renault i Mercedes si tak mohou samy zvolit strategii utrácení žetonů. Podle francouzského L'Equipe je například Mercedes připraven nastoupit do sezony s loňskými pohonnými jednotkami a vylepšení nasadit až před Velkou cenou Španělska. Konečné rozhodnutí však zřejmě padne až po skončení předsezónních testů. Cílem Mercedesu je prý zvýšit výkon svých motorů alespoň o 50 koní.