Novinky

  • 20.05.2024 Good Verstappen v neděli kromě Imoly opanoval také Nürburgring - v simulátoru

  • 09.05.2024 Bad Z FIA odchází generální ředitelka, Natalie Robynová

  • 09.05.2024 Neutral Americký kongres vyšetřuje, proč Liberty odmítla Andrettiho

Facebook Instagram

Sauber: Vypadá to jako spiknutí

Sauber: Vypadá to jako spiknutí

Někteří lidé chtějí sport rozdělit mezi 5 silných týmů.

Brazilská schůzka představitelů třech malých týmů s Berniem Ecclestonem skončila neúspěchem. Zástupci Force Indie, Lotusu a Sauberu popsali svou nelehkou finanční situaci, načrtli nejhorší možné scénáře dalšího vývoje situace a předložili své návrhy a žádosti, ale Bernie Ecclestone jim na to řekl jen tolik, že se nejprve musí poradit s předsedou společnosti CVC Capital, která vlastní kontrolní balík akcií F1.

Kromě toho už týmy od Ecclestona dostaly pouze dobrou radu: "Řešení je jednoduché - ať méně utrácejí. Mezi týmy rozdělujeme 900 milionů dolarů, to musí stačit. S tím co dostávají, by mohli přežít, ale museli by změnit přístup. Museli by k tomuto byznysu začít přistupovat jako k byznysu, ne jako k hobby."

Pět velkých týmů, které mají s Ecclestonem podepsány dvoustranné smlouvy na extra podíly z příjmů sportu zároveň jednomyslně odmítlo návrh, aby se pár procent z těchto příjmů vzdaly ve prospěch slabších stájí. Zároveň však v zákulisí pokračují diskuse o třetích vozech a šéfka Sauberu nabyla podezření, že jde o spiknutí proti menším týmům.

"Z předložených návrhů se dá usoudit, že je připraven nějaký plán. Zdá se, že pár lidí připravilo plán, jak v F1 ponechat pouze 4 nebo 5 silných jmen," řekla Monisha Kaltenborn. "Když nám nabízejí rok staré šasi a motory, které by navíc mohly být jiné specifikace či jiné série (jako používají tovární týmy), musí za tím být nějaký plán.

Zatím na to ještě nikdo nezareagoval, takže nevíme, kdo za tímto plánem stojí. Jisté však je, že my na to nepřistoupíme. To není způsob, kterým bychom chtěli či mohli pracovat. Čím hlasitěji se mluví o těchto návrzích, tím silnější máme pocit, že někteří lidé už naše tři týmy v F1 nechtějí a snaží se tento sport změnit v něco jiného."

V médiích se již objevily zprávy, že se Ferrari a Red Bull začaly připravovat na nasazení třetích vozů, co však vyvrátil Christian Horner. Třetí vozy prý budou nasazeny pouze v případě, že by z F1 odešly i další týmy a organizátoři závodů požadovali doplnění startovního pole. V takovém případě by vlastně třetí vozy F1 zachránily.