Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Michelin se přihlásil do soutěže o post dodavatele F1

Michelin se přihlásil do soutěže o post dodavatele F1

Vybírat se bude mezi Michelinem a Pirelli.

Michelin se na poslední chvíli přihlásil do výběrového řízení FIA, která pro F1 hledá monopolního dodavatele pneumatik. O smlouvu s platností od roku 2017 bude francouzský výrobce bojovat proti současnému dodavateli, italské společnosti Pirelli. Nejspíš nepůjde pouze o souboj dvou společností, ale také o souboj mezi dvěma filosofiemi přístupu k závodním pneumatikám.

"Podání oficiální přihlášky je dalším krokem navazujícím na věci, které jsme v poslední době navrhovali," řekl Pascal Couasnon, sportovní šéf Michelinu. "Jsme trochu zklamaní, když vidíme, jak je to nyní s technologiemi pneumatik předváděnými v F1.

Už o tom nějaký čas mluvíme, podali jsme pár návrhů, před dvěma – třemi lety jsme neměli vhodnou příležitost, ale nyní jsme schopni formulovat nabídku zahrnující naše ideje. Jednou z jejích důležitých součástí je prezentování technologií a pneumatik bližších každodennímu životu."

Couasnon hovoří o 18 palcových pneumatikách, tedy rozměru, který Michelin i ostatní výrobci vyrábějí pro sportovní automobily.

"Musí být jasné, že i kdybychom prošli celým procesem a na konci FIA oznámila, že vše platí, jenom chce 13 palcové pneumatiky, tak do toho nepůjdeme."

Sachsenring 2011 - MS GT1 a ADAC GT Masters

Michelin také odmítá vyrábět pneumatiky "na objednávku", jak to nyní dělá Pirelli. FIA a Formule 1 si tedy budou během nejbližších týdnů vybírat mezi budoucností s Michelinem a jeho pneumatikami zaměřenými na rychlost a dlouhé stinty s neměnnými jízdními vlastnostmi a Pirelli ochotným nadále dodávat "pneumatiky podporující show" s rychlou degradací, které jezdce motivují ke dvěma až třem výměnám v boxech. Pirelli už navíc avizovalo, že je ochotné zůstat při 13 palcových pneumatikách charakteristických pro Formuli 1.

Rozhodnutí Michelinu přišlo na poslední chvíli, přihlášky do výběrového řízení musí být podány nejpozději dnes.