Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Kvalifikace ve Spa-Francorchamps patřila Hamiltonovi

Kvalifikace ve Spa-Francorchamps patřila Hamiltonovi

Velká cena Belgie - kvalifikace

Vítejte na Formule.cz, vítejte při sledování kvalifikace na Velkou cenu Belgie a pokud jste nesledovali tréninky, vítejte po dlouhé letní přestávce! Ani ta nejspíš nedokázala nic změnit na tom, že na pole position máme dva favority z jednoho týmu. Nico Rosberg byl nejrychlejší v obou pátečních trénincích, ale dnes dopoledne přebral taktovku Lewis Hamilton. Mimořádně zajímavě to vypadá za jejich zády. Red Bull je ve skvělé formě a připraven vstoupit do duelu Ferrari s Williamsem. Kromě toho se Lotus a Force India ve Spa snaží co nejlépe využít výhodu motorů Mercedes, zatímco Toro Rosso sází na přítlak a dobré výjezdy z rychlých zatáček. Mezi favority na vypadnutí v první části kvalifikace se opět objevili piloti McLarenu, kteří v trénincích moc rychlosti nepředvedli. Zabojují také piloti Sauberu, zatímco Manor má rychlé vypadnutí téměř jisté.

Pirelli do Belgie dovezlo středně-tvrdé a měkké pneumatiky, teplota vzduchu před začátkem tréninku stoupla na 23°C, teplota asfaltu na 39°C.

Na začátku Q1 se mnohé týmy rozhodly vyzkoušet, co jejich jezdci předvedou na tvrdší směsi pneumatik. Rosberg a Hamilton se bez problémů dostali na úroveň 1:49.5s a otevřeli si tak možnost postoupit do druhé části bez použití měkčích pneumatik. O něco podobného se nejspíš pokoušeli také jezdci Ferrari, pokus Kimiho Räikkönena však skončil výjezdem mimo trať, zatímco Sebastian Vettel i přes chybičku obsadil průběžné třetí místo. První pokusy nevyšly podle představ ani jezdcům Red Bullu.

To důležité se však dělo na opačném konci tabulky. Roberto Merhi a Will Stevens z Manoru byli, podle očekávání, bezkonkurenčně nejpomalejší. McLaren neměl o co bojovat, kvůli penalizacím budou jeho vozy beztak startovat z poslední řady a jezdce poslal na trať na středně-tvrdých pneumatikách. Favority na obsazení posledního nepostupového místa se zdáli být Pastor Maldonado z Lotusu a Max Verstappen z Toro Rosso, kteří měli 5 minut před koncem první části na kontě pouze časy mnohem pomalejší než konkurence.

Piloti Mercedesu se nakonec na trať vrátili, ale opět pouze na tvrdších pneumatikách. Přesto jim to s přehledem stačilo na postup z prvních dvou míst. Oba dokonce pokořili hranici 1:49s.

Pastor Maldonado i Max Verstappen dokázali své časy zásadně zlepšit a vypadalo to na vypadnutí Carlose Sainze, který se však výborným kolem vyhoupl do nejrychlejší pětky. Po Bottasově rychlém kole tak zůstala 16. příčka Felipe Nasrovi, za ním zůstali piloti McLarenu a Manoru.

Z Q2 už mohlo postoupit jen deset nejrychlejších jezdců. První na trať vyrazili Bottas s Massou, ani jeden z nich se však ani nepřiblížil nejlepším kolům Mercedesu z Q1, a to použili měkké pneumatiky. Hamilton se svým časem přiblížil k minutě a 48 sekundám, Rosberg dokonce překonal i tuto laťku a oba měli postup jistý.

Druhá část kvalifikace musela být přerušena červenými vlajkami. Důvodem bylo stojící Räikkönenovo ferrari. Finovy kvalifikační naděje pohřbila porucha dřív, než si v Q2 stihl připsat měřené kolo. Postoupit nemohl ani Max Verstappen, v jeho voze se objevila porucha již na konci Q1 a nedala se včas odstranit. Ještě před přerušením byli piloti Williamsu překonání oběma piloty Force India.

4 minuty před vypršením času vyhrazeného pro Q2 mělo rychlá kola na kontě pouze 7 jezdců, o pořadí musely rozhodnout poslední minuty. Pouze Mercedes si mohl dovolit nevyjet z garáže a zůstávaly ještě tři nepostupová místa.

Massa i Bottas se dokázali vrátit před Force Indii, po pár vteřinách je rozdělil Ricciardo. Marcus Ericsson nedokázal se Sauberu vydolovat rychlé kolo a nezlepšil se ani Hülkenberg, zatímco Pérez se opět vrátil před Williams. Hülkenberga to vyšlo draho, obsadil až jedenácté místo ale mnohem větším překvapením je nepostoupení Daniila Kvjata. Mladý Rus bude zítra startovat z dvanáctého místa, Ericssonovi zůstalo třinácté. Pouze o pár setin sekundy postoupil Carlos Sainz.

Pak už bylo vše připraveno na Q3 a velký boj o nejlepší místa na startu. V první sérii pokusů byl Hamilton o celé 4 desetiny sekundy rychlejší než Rosberg. Třetí a čtvrté místo obsadil Williams a až na páté místo se zařadil Vettel, dokud ho z něj nevystrčil Ricciardo. Na trati se ukázali i Maldonado a Grosjean, zůstali jim však poslední místa. Carlos Sainz a Sergio Pérez první pokusy vynechali.

Z dvojice Mercedesu se na trať vrátil nejprve Hamilton. Úřadující mistr světa dokázal svůj čas ještě vylepšit o 25 setin sekundy a Rosberg byl opět pomalejší! Pole position tedy patří Lewisu Hamiltonovi a Nico Rosberg se bude muset pokusit zaútočit z druhého místa.

Třetí nejrychlejší čas patří Valtterimu Bottasovi, čtvrtý překvapivě Romainu Grosjeanovi a pátý Sergiu Pérezovi. Danielu Ricciardovi patří až šestý nejrychlejší čas, Felipe Massovi osmý a Sebastianu Vettelovi dokonce devátý. Grosjean kvůli výměně převodovky klesne o pět míst, tedy až za Vettela.

  Jezdec Tým Čas Odstup
1 Hamilton Mercedes 1:47.197
2 Rosberg Mercedes 1:47.655 0.458
3 Bottas Williams 1:48.537 1.340
4 Grosjean Lotus 1:48.561 1.364
5 Pérez Force India 1:48.599 1.402
6 Ricciardo Red Bull 1:48.639 1.442
7 Massa Williams 1:48.685 1.488
8 Maldonado Lotus 1:48.754 1.557
9 Vettel Ferrari 1:48.825 1.628
10 Sainz Toro Rosso 1:49.771 2.574
11 Hulkenberg Force India 1:49.121  
12 Kvjat Red Bull 1:49.228  
13 Ericsson Sauber 1:49.586  
14 Räikkonen Ferrari -
 
15 Verstappen Toro Rosso -
 
16 Nasr Sauber 1:49.952  
17 Button McLaren 1:50.978  
18 Alonso McLaren 1:51.420  
19 Stevens Manor 1:52.948  
20 Merhi Manor 1:53.099