Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Renault a Ecclestone pokračují ve vyjednávání

Renault a Ecclestone pokračují ve vyjednávání

Automobilka trvá na bonusu za svůj historický přínos.

Renault to zřejmě s obnovením svého továrního týmu myslí vážně. Ve středu se generální ředitel Renault Sport F1 Cyril Abiteboul a Gérard Lopez, spoluvlastník Lotusu, setkali s Berniem Ecclestonem, aby vyřešili otázku podílu týmu na celkových příjmech F1.

50 procent příjmů z prodeje televizních práv, poplatků od organizátorů velkých cen a sponzorů F1 se rozděluje mezi všechny týmy. Kromě toho je tu ale dalších balík dalších 15 procent, který se rozděluje jen mezi nejvýznamnější týmy. Tento menší koláč si rozdělují pouze Ferrari, Red Bull, McLaren, Mercedes a Williams, ale Renault je přesvědčen, že by měl také dostávat nějaký bonus, a to hned od sezony 2016.

Oficiálně jde o peníze za historický přínos a francouzská automobilka může argumentovat, že s výjimkou pěti let se zúčastnila všech sezón od roku 1977. Původní tovární tým měla v letech 1977 až 1985 a v letech 2002 až 2010 vlastnila tým se sídlem v Enstone, který se nyní chystá znovu koupit. Kromě toho její motory v tomto období poháněly několik vítězných vozů. To uznává i Bernie Ecclestone, ale prý se s Abiteboulem a Lopezem nedokázal dohodnout na konkrétní částce, jejich představy se liší o několik milionů eur ročně.

Renault navíc chce, aby mu byly peníze vyplaceny co nejdříve, jelikož po odkoupení Lotusu, modernizaci jeho továrny, najatí nových lidí a investicích do zlepšení svých pohonných jednotek nebude mít v roce 2016 ani euro nazbyt.