Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Renault oficiálně potvrdil zájem o odkoupení Lotusu

Renault oficiálně potvrdil zájem o odkoupení Lotusu

S Genii už podepsal dohodu o záměru uzavřít obchod.

Lotus a Genii dnes ráno vydaly tiskovou zprávu oficiálně oznamující zájem Renaultu od odkoupení majoritního podílu v týmu Lotus F1. Společnosti podepsaly standardní dohodu o záměru uzavřít obchod.

Podpis tohoto dokumentu prý máme chápat jako první krok Renaultu na cestě k tomu, aby v roce 2016 v F1 opět závodil tovární tým Renaultu. V závěru krátké zprávy se píše, že Renault a Gravity, dceřiná firma investiční společnosti Genii, budou během příštích týdnů spolupracovat na finální vzájemné dohodě, jakož i na dohodě s ostatními zúčastněnými stranami, což je nezbytné k úspěšnému završení transakce.

Poslední věta může odkazovat na chybějící dohodu mezi Renaultem a Berniem Ecclestonem zastupujícím Formula One Management, ohledně podílu továrního týmu francouzské automobilky na společných příjmech Formule 1.

S velkou pravděpodobností není náhoda, že se o písemné dohodě dozvídáme právě dnes, kdy se mají zástupci Lotusu dostavit na britský finanční úřad HMRC (Her Majesty's Revenue and Customs) kvůli nezaplaceným daním. Tým, už nepodporovaný Genii a ještě nepodporovaný Renaultem, se ocitl ve vážných finančních problémech a v rámci šetření zašel tak daleko, že přestal platit daně a už čelil i problémům s několika dodavateli s nesplacenými pohledávkami.

Lotus F1 letos používá pohonné jednotky Mercedesu, což by se po odkoupení Renaultem, samozřejmě, muselo změnit. Německá automobilka je prý připravena kontrakt s Lotusem ukončit a okamžitě podepsat smlouvu s týmem Manor.