Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Newey: Jsme nuceni odejít z F1

Newey: Jsme nuceni odejít z F1

Návrat k Renaultu nepravděpodobný.

Reuters přineslo rozhovor s Adrianem Neweym, který je samozřejmě věnován složité situaci, do které se Red Bull dostal a kvůli které hrozí odchodem z F1. Z pohledu Red Bullu je to však naopak. Soupeři se ho bojí, proto ho raději nechají odejít.

"Možná budeme donuceni odejít z F1. Mercedes a Ferrari se nás bojí a nechtějí nám dodávat motory," řekl Newey.

Adrian Newey je živou legendou a nejuznávanějším expertem na aerodynamiku vozů F1. V různých týmech se výrazně podílel na zisku deseti pohárů konstruktérů a nyní se zlobí nejen na soupeře, ale taky na FIA. Mezinárodní automobilová federace podle něj neměla dopustit, aby mezi pohonnými jednotkami čtyř výrobců (Mercedes, Ferrari, Renault a Honda) vznikly tak velké výkonnostní rozdíly.

"Rozdíly ve výkonu motorů by se daly snížit pravidly, ale FIA není ochotna zasáhnout. Přitom se potřebujeme vrátit zpět do období, kdy měl každý tým přístup k špičkovému nebo téměř špičkovému motoru. Pokud se výkon motorů liší pouze pár procenty, tak je to v pořádku. Ale pokud je to 10 procent, už nemáte šanci, protože se ocitáte příliš daleko za ostatními. Jako inženýr bych byl rád za méně omezení na straně šasi, aby týmy mohly více získat vynalézavostí a kreativitou."

V posledních dnech se spekuluje, že by se Red Bull přece jen mohl vrátit k Renaultu a trvat na dodržení smlouvy, která vyprší až po sezóně 2016. Pokud nic jiného, získal by tak rok času na vyjednávání. Newey si ale nemyslí, že to bude možné.

"Bohužel, náš vztah s Renaultem končí. Toto manželství už je rozvráceno, takže teď nemáme žádný motor. Potřebují se výrazně zlepšit, ale nezdá se, že by měli plán, jak to udělat. A Red Bull nechce být v situaci, kdy jeho vozy pouze bezcílně krouží, bez šance na skutečný úspěch."