Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Bottas o kolizi: Smůla

Bottas o kolizi: Smůla

Räikkönen nevylučuje, že to byla odveta.

Valtteri Bottas nazval včerejší kolizi s Kimim Räikkönenem smolnou. Takové věci se při tvrdém závodění občas stávají.

"Nemuselo to tak skončit. Byl jsem na vnitřní straně páté zatáčky a pak jsme kolidovali," řekl po závodě Bottas, který se nakonec postavil na třetí stupínek stupňů vítězů, zatímco Räikkönen si z kolize odnesl zlomený závěs kola a závod pro něj v té vteřině skončil.

Kolize je okořeněna o fakt, že Finové se srazili i před třemi týdny v posledním kole Velké ceny Ruska, jen prohodili role. Tehdy útočil Räikkönen, poslal svůj monopost na vnitřní stranu zatáčky a Bottas po kolizi závod nedokončil. Räikkönenovou nejčastější obhajobou bylo, že když jednou manévr začal, už se to nedalo vrátit a neměl kam uhnout.

"Nebylo kam uhnout," řekl tentokrát Bottas. "Kolidovali jsme i v Rusku, ale to, že jsme nyní kolidovali znovu, je prostě smůla. Závodíme tvrdě a samozřejmě nebudu jen tak ustupovat z boje o pozici. Byl to kalkulovaný risk, byla dobrá šance dostat se vpřed.

Další Bottasova odpověď, tentokrát na otázku, zda si o kolizi bude chtít promluvit s Räikkönenem, také připomíná klasickou "räikkönenovskou" odpověď.

"Nevím, zda je o čem mluvit. Neměl jsem kudy projet. Takové je závodění. Smůla, že jsme se opět srazili."

Räikkönenův popis kolize je trochu víc filozofický, ale také zahrnuje konstatování, že "takové je závodění".

"Vždy jsou dva rozdílné pohledy, každý to vidí po svém, ale abych byl upřímný, ani jsem nečekal zásadně odlišný konečný výsledek," řekl starší z Finů. "Nakonec, takové je závodění, ale očekával jsem, že se po Rusku může stát něco takového. Či to udělal schválně? Nevím. Udělejte si názor sami. Teď to už na výsledku beztak nic nezmění a pro mě to nic neznamená ani do budoucna."

Räikkönen se později pustil i do podrobnějšího popisu průběhu souboje: "Viděl jsem ho na vnější straně předchozí (čtvrté) zatáčky. Nebylo tam moc místa, ale jsem si jistý, že když se zeptáte jeho, bude vinit mě. Jsem si jistý, že kdyby jel za obrubník, bylo by tam dost místa, ale samozřejmě tam bylo kluzko, zablokoval přední kola a skončilo to tak, jak to skončilo.

Já jsem v určitém bodě musel začít zatáčet, nemohl jsem jet rovně. Takhle to vidím já, ale je zbytečné o tom mluvit, beztak si každý může udělat vlastní názor. Vy (novináři) se vždy snažíte hledat viníka, ale to nikomu nepomůže."

Po tom, co si připsal 15 bodů za třetí místo, se jezdci Williamsu podařilo vytlačit Räikkönena ze čtvrtého místa šampionátu. Dva závody před koncem sezony má o 3 body více.