Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Lauda: Našich 20 koní je už pryč

Lauda: Našich 20 koní je už pryč

Ferrari má od Monzy stejně dobrý motor jako Mercedes.

Výkon motoru Ferrari se během sezóny 2015 dostal na jednu úroveň s motorem Mercedes, tvrdí Niki Lauda, nevýkonný ředitel továrního týmu německé automobilky.

Že je rozložení sil jiné než loni, to jsme si všimli už na začátku roka a Lauda je přesvědčen, že Ferrari i během sezóny vyvíjelo rychleji než Mercedes a od Velké ceny Itálie jsou jejich pohonné jednotky prakticky stejně dobré.

"Letos jsme se museli hodně snažit, abychom byli lepší než Ferrari," řekl Lauda italskému Autosprintu. "Mohu říct, že odkdy v Monze vyzkoušeli vylepšený motor, dohnali nás v oblasti výkonu i efektivity. Naše výhoda 20 koňských sil je teď pryč. Nyní máme stejný výkon. Víme to jistě díky referenci, kterou máme."

A Lauda ani neočekává, že by Mercedes mohl ztracenou velkou výkonnostní výhodu opět získat. Po letech hledání správné cesty a využívání velkého prostoru pro zlepšení se tempo vývoje přirozeně zpomaluje. Mercedes na to doplatil jako první, proto ho Ferrari dohnalo a nyní již nebude možné výrazněji se odtrhnout. Naopak, přiblížit se mohou i Renault a Honda.

"V roce 2016 se celý obraz změní, protože v F1 je nemožné udržet si technickou převahu na delší dobu. Víme, že ostatní mají příležitost dohnat nás. Když se dostanete na hranici toho, co vám dovolují pravidla, těžko už uděláte velký skok. Ti za námi to teď mají snazší."