Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Niki Lauda je po transplantaci plic ve vážném stavu

Niki Lauda je po transplantaci plic ve vážném stavu

Aktualizováno: Žádná souvislost s havárií před 42 lety

Trojnásobný mistr světa formule 1 Niki Lauda prodělal ve čtvrtek ve Vídni transplantaci plic. Operace byla úspěšná, ale přesto jeho stav zůstává velmi vážný.

Devětašedesátiletý čestný předseda správní rady mistrovské stáje Mercedes ve formuli 1 vlastní jedno procento jejích akcií. Dvou posledních velkých cen na Hockenheimringu a Hungaroringu se však už nezúčastnil.

Onemocněl na dovolené na svém oblíbeném ostrově Ibiza a odletěl do Vídně na léčení prudkého kašle. Po více než týdnu však lékaři museli přistoupit k transplantaci. Plíce si poranil při ošklivé nehodě ve Velké ceně Německa 1976 na Nürburgringu, kdy se ocitl v plamenech a málem přišel o život. Přitom se nadýchal jedovatých plynů a oheň ho popálil, ale zázračně se uzdravil a už o tři závody později se vrátil do kokpitu. I kvůli následkům tehdejších těžkých zranění se musel v letech 1997 a 2005 podrobit transplantaci ledvin.

Třetí titul získal v roce 1984 s vozem McLaren a motorem TAG Porsche 

Mistr světa z let 1975, 1977 a 1984 se neustále účastnil dění kolem F1. Působil například jako poradce týmu Ferrari, šéf stáje Jaguar, televizní komentátor nebo spolumajitel Mercedesu. Nikdy nešel daleko pro kritická a mnohdy kontroverzní hodnocení jezdců.

V prohlášení Všeobecné nemocnice města Vídně, největší v Rakousku a jedné z největších v Evropě, se uvádí: „Kvůli těžkému postižení plic Niki Lauda musel podstoupit transplantaci plic. Úspěšně ji provedli vedoucí oddělení hrudní chirurgie univerzitní chirurgické kliniky Univ. Prof. Dr. Walter Klepetko a Konrad Hötzenecker.

Profesor Klepetko pro portál krone.at zdůraznil, že aktuální nemocnění nemá žádnou souvislost se zmíněným úrazem z roku 1976. Prognóza je podle něj příznivá, rozhodující budou následující dva až tři týdny. Obecně platí, že u starších lidí probíhá rekonvalescence znatelně pomaleji.

Všeobecná nemocnice patří mezi nejuznávější pracoviště, pokud jde o transplantace plic. Ročně jich zde provedou více než 120.

Trojnásobný mistr světa Niki Lauda se čtyřnáspbným šampionem Lewisem Hamiltonem