Novinky

  • 03.05.2024 Good David Sanchez je technickým ředitelem Alpinu

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

Facebook Instagram

Vettel: S poruchami převodovky třeba skoncovat

 Vettel: S poruchami převodovky třeba skoncovat

Ferrari objevilo zcela nový problém.

Sebastian Vettel dnes odstartuje z 11. místa. V kvalifikaci si sice obsadil šesté místo, ale bylo mu přičteno 5 míst jako trest za předčasnou výměnu převodovky. Každá převodovka by měla vydržet alespoň 6 kompletních víkendů velkých cen, Vettel tu svou začal používat jen minulý týden v Rakousku, a za to také dostal penalizaci, protože ani předchozí převodovka nevydržela 6 víkendů. Čtyřnásobný mistr světa samozřejmě Ferrari vyzývá k rychlému odstranění problému, který se objevil již v pátek, ale podle něj nemá nic společného s předchozí výměnou.

"Myslím, že problémy, které jsme měli v pátek a v sobotu, že je to naše slabina a potřebujeme to zastavit," řekl Vettel. "Jiné výměny byly více následkem jiných věcí, co se nám staly. Hlavně první výměna. Pokud havarujete… V Číně to sice byl slabý náraz, ale byl to náraz a museli jsme ji vyměnit. Vidíme, že i ostatní musí po haváriích měnit převodovky. Nejsou vyrobeny, aby se s nimi havarovalo. Víte co myslím. Páteční a dnešní problém jsou jistě něčím novým a potřebujeme to opravit.

Před kvalifikací jsme udělali nějaká opatření, v kvalifikaci se nic nestalo a Kimiho vůz neměl žádný problém, takže jsem si docela jistý, že v závodě nebudeme mít problém. Ale ano, měli jsme dvakrát stejný problém. Předtím jsme ho neměli, takže to může být problém spojený s touto tratí.
"

Vettel nebyl spokojen ani se svým kvalifikačním kolem, mohl se zařadit na čtvrtou příčku místo šesté a startoval by o jeden řadu výše.

"Měl jsem dobrý první pokus, ale ve Stowe (15. z 18 zatáček okruhu) jsem ztratil zadek vozu. Zachytil jsem ho, ale ztratil jsem hodně času. V druhém pokusu jsem zajel trochu příliš hluboko do první zatáčky, jel zeširoka a pak už bylo těžké dohánět ztrátu. V poslední části kvalifikace jsem neměl ani jedno dobré kolo. Myslím, že jsme měli dobrou rychlost a mohli jsme rozdělit vozy Red Bullu, ale nepodařilo se nám to, co je škoda."

Kimi Räikkönen, čerstvý držitel smlouvy na rok 2017, byl v kvalifikaci o 6 desetin sekundy rychlejší než jeho týmový kolega, ale beztak to stačilo pouze na páté místo.

"Před víkendem nikdy nevíte, jak se budou věci vyvíjet. Odstup není ideální, ale trochu jsme i čekali, že to tu bude za těchto podmínek složité," řekl Fin. "Nebyli jsme dostatečně rychlí, ale těžko s tím něco udělat, protože pro nás to byly velmi složité podmínky. Na tomto okruhu a za těchto podmínek je toto naše místo. Zítra to snad bude o něco jednodušší a posuneme se vpřed. V závodě jsou vždy odlišné podmínky a tu se toho může hodně změnit. Obvykle jsme v závodě silnější."