Novinky

  • 29.04.2024 Neutral Rozhodnutí o změně bodovacího systému bylo odloženo

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

Facebook Instagram

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Japonska?

Jaké pneumatiky si jezdci vybrali pro VC Japonska?

Red Bull a Ferrari opět s odlišnými strategiemi.

Už tento víkend se jezdci F1 vrátí na oblíbený japonský okruh Suzuka. Od Pirelli dostanou tvrdé (oranžové), středně-tvrdé (bílé) a měkké (žluté) pneumatiky, přičemž italský dodavatel každému z nich přidělil jednu žlutou sadu pro poslední část kvalifikace a dvě oranžové pro závod. Jelikož je každý jezdec povinný v neděli použít alespoň jednu ze dvou sad od Pirelli, každý absolvuje alespoň část závodu na oranžových pneumatikách.

Zbývajících 10 z 13 sad si jezdci vybrali sami za asistence týmových stratégů. Lewis Hamilton a Nico Rosberg bojující o titul mistra světa si objednali po 8 sad žlutých pneumatik, ale Hamilton bude mít tři oranžové a dvě bílé a Rosberg si objednal tři bílé a dvě oranžové. Rozdílný výběr ale mohl nařídit Mercedes, aby pro něj Hamilton otestoval výdrž oranžových a Rosberg bílých pneumatik. Podobné rozdíly jsou i mezi jezdci Ferrari, Williamsu, Renaultu, Toro Rosso a Haasu.

Do extrému zašly týmy Ferrari a Red Bull, ale odlišným způsobem. Ferrari nedůvěřuje bílým pneumatikám, Sebastian Vettel bude mít pouze jedinou sadu, Kimi Räikkönen dvě. Díky tomu si mohli objednat nejvíce žlutých pneumatik a s velkou pravděpodobností se je pokusí využít nejen v kvalifikaci, ale i v závodě. Žluté pneumatiky přitom Pirelli do Japonska přivezlo poprvé. Jezdci Red Bullu dostanou pouze šest sad žlutých pneumatik, ale oba budou mít až čtyři oranžové.