Novinky

  • 26.04.2024 Good Nico Hülkenberg bude od roku 2025 jezdit za Stake F1 Team KICK Sauber.

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

Facebook Instagram

Velká cena Monaka pohledem Pirelli

Velká cena Monaka pohledem Pirelli

Nejrychlejší, nejvytrvalejší, nejchytřejší.

Sebastian Vettel s Ferrari vyhrál Velkou cenu Monaka se strategií jedné zastávky s použítím ultraměkké směsi následované superměkkou, jak jsme očekávali. Zvolil delší první stint než jeho týmový kolega Kimi Räikkönen, který skončil druhý.

Stejnou strategii zvolil také pilot Red Bullu Daniel Ricciardo, aby získal dvě pozice oproti startu a skončil na bedně. Jenson Button s mclarenem a Pascal Wehrlein ze Sauberu zkusili dřívější pitstop a doufali v získání pozic na trati.

Většina jezdců zvolila strategii jedné zastávky v boxech, ačkoli někteří se pokusili o alternativní přístup. Max Verstappen s redbullem přezul při vyjetí sefaty caru zhruba 15 kol před koncem na poslední sadu ultraměkké směsi ve snaze dostat se před mercedes Valtteriho Bottase.

Lewis Hamilton s mercedesem odstartoval z 13. místa s dlouhým prvním stintem na ultraměkkých pneumatikách. Na průběhu závodu se podepsala dvojice defektů na výjezdu z první zatáčky ke konci závodu. Když pomineme vyjetí safety caru, viděli jsme v Monaku jeden z nejrychlejších závodů. Nejrychlejší kolo zajel Sergio Pérez z Force India. Bylo o vice než tři vteřiny rychlejší než v roce 2016 (času bylo dosaženo už ve druhém dnešním kole).

Mario Isola, vedoucí závodního oddělení pro automobilový sport Pirelli:
“Přestože bylo jasné, že strategie jedné zastávky je optimální, viděli jsme velmi širokou škálu možností, kdy pitstop zvolit. Jak jsme očekávali, bylo opotřebení pneumatik nízké, což dovolilo dlouhé stinty i přes vysoké teploty trati a využití ultraměkké směsi. Gratulujeme Ferrari k prvnímu a druhému místu na tomto speciálním okruhu.”

Nejrychlejší časy dne podle směsí

 

  Měkká Superměkká Ultraměkká
první   Räikkönen 
1m 15.527s
Pérez 
1m 14.820s
druhý   Ricciardo
1m 15.756s
Vettel
1m 15.238s
třetí   Hamilton
1m 15.825s
Ricciardo
1m 16.019s

Nejdelší stint závodu

Měkká    
Superměkká Perez 47 kol
Ultraměkká Wehrlein 56 kol

 

Pravdometr: Sebastian Vettel s ferrari vyhrál Velkou cenu Monaka se strategií jedné zastávky, jak jsme očekávali. Odstartoval na ultraměkkých pneumatikách a přezul v 39. kole na superměkkou směs, pět kol po týmovém kolegovi Kimim Räikkönenovi.